« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SPORAZUM

G8 i siromašne zemlje obvezali se usporiti nestanak vrsta

Stopa nestanka vrsta zbog ljudskog utjecaja tisuću je puta veća nego prirodna.

(Corbis)
Više o

UN

,

ugrožene vrste

,

klimatske promjene

,

Stefania Prestigiacomo

,

G8

,

emisija stakleničkih plinova

,

biološka raznolikost

,

Siracusa

Ministri zaštite okoliša iz vodećih bogatih država i zemalja u razvoju potpisali su u petak sporazum kojim bi se trebalo pokušati usporiti nestajanje životinjskih i biljnih vrsta, ali nisu uspjeli postići napredak u ključnom pitanju klimatskih promjena.

Gotovo sve države u svijetu pristale su 2002. znatno smanjiti stopu gubitka biološke raznovrsnosti do 2010., ali znanstvenici kažu da vrste ubrzano nestaju.

Skupina G8 industrijaliziranih zemalja i glavna gospodarstva u razvoju na sastanku na Siciliji potpisali su povelju u kojoj obećavaju da će obuzdati smanjivanje šumskih prostora, trgovinu životinjskim i biljnim vrstama i pojačati istraživanje stope gubitka vrsta. "Postavili smo ciljeve za biološku raznolikost do 2010., ali smo svi priznali da, na žalost, nisu ostvareni", rekla je talijanska ministrica okoliša Stefania Prestigiacomo. "Svi smo uvjereni da žurno treba djelovati u očuvanju naše biološke raznolikosti", dodala je.

Po nekim procjenama stopa nestanka vrsta zbog ljudskog utjecaja tisuću je puta veća nego bi bila po svom prirodnom ritmu. Po UN-ovim podatcima svaki sat nestanu tri vrste.

U Povelji iz Siracuse podsjeća se na gospodarsku vrijednost biološke raznolikosti, posebice za zemlje u razvoju. Ona je prihvaćena pošto je Washington pristao da se spomene kako u budućnosti treba plaćati za iskorištavane biljnog i životinjskog svijeta u medicinskim i znanstvenim istraživanjima, rekli su izaslanici.

Skup u Siracusi prvi je ministarski susret na vrhu na kojemu je sudjelovala nova vlada predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je promijenio politiku protivljenja smanjenju emisije stakleničkih plinova koju je vodio njegov preteča.

Bogate i siromašne zemlje počele su u prosincu u Kopenhagenu složene pregovore radi sporazuma o smanjenju emisije ugljičnog dioksida, a zemlje u razvoju traže od Zapada da bitno smanji ispuštanje ugljičnog dioksida te da ulaže milijarde dolara na godinu u razvoj tehnologija čistih goriva.

Obama je obećao da će do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova iz SAD-a na razinu od 1990. Zemlje u razvoju su pozdravile pozitivan pristup SAD-a u Siracusi, ali su izrazili razočaranje što Washington nije poduzeo prvi korak u pregovorima.

"Ako SAD jasno ne kaže što želi, ne možemo ići naprijed", rekao je brazilski ministar okoliša Carlos Minc. "Zemlje u razvoju, poput Kine, spremne su na smanjenja, vjerujem, ali još postoji ozračje nepovjerenja... SAD još ništa konkretno nije stavio na stol", ustvrdio je.

Osim skupine G8 (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada, Rusija, Njemačka, Japan) skup u Siracusi prvi je put okupio ministre iz Australije, Brazila, Kine, Danske, Egipta, Indije, Indonezije, Meksika, Južne Koreje, Južne Afrike i Švedske u nastojanju da se postigne širok konsenzus. Skupu je nazočila i Češka kao sadašnja predsjedateljica Europske unije. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 22:32:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh