« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE

Fruktoza - šećer koji treba izbjegavati u širokom luku

Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa

HFCS - čisto zlo za organizam
HFCS - čisto zlo za organizam (Arhiva)
Više o

šećer

,

fruktoza

,

glukozno-fruktozni sirup

,

visokofruktozni sirup

Šećer je već dugo pri vrhu liste namirnica koje treba zaobilaziti u što širem luku, jer ne samo da je glavni izvor viška kalorija u prehrani, već su nova istraživanja pokazali da hrani stanice raka. 

Radi se o notornom visoko fruktoznom kukuruznom sirupu, koji se naveliko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim juhama.

Naime, prije par godina, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji i Los Angelesu utvrdili su da stanice tumora gušterače koriste fruktozu za dijeljenje i reproduciranje, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. Tumorske stanice koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi pomoći objasniti ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jedne od najsmrtonosnijih oblika bolesti.

"Ovi rezultati pokazuju da stanice raka mogu lako metabolizirati fruktozu kako bi povećale proliferaciju", napisali su 2010. Dr. Anthony Heaney i kolege iz UCLA's Jonsson Cancer Center.

"Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana prehrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka", rekao je on.

Fruktoza je, baš poput glukoze, jednostavni šećer, a jedina je razlika što fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok - zbog toga je njezina apsorpcija ograničena.

Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.

Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost. Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze

27.07.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh