« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
VIVE LA FRANCE

Francuzi smatraju da njihova zemlja nepovratno gubi ugled

Francuzi pate od kompleksa gubitka ugleda, zaključak je studije o francuskom utjecaju u svijetu provedene u 12 zemalja svijeta

Više o

Francuska

,

Francuzi

,

francuski jezik

Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je kako više od polovice stanovnika te zemlje smatra kako Francuska gubi nekadašnji ugled na međunarodnoj pozornici, prenosi Hina.

Po toj anketi provedenoj u 12 zemalja (Njemačka, Brazil, Egipat, Španjolska, SAD, Francuska, Indija, Japan, Mali, Maroko, Poljska, Velika Britanija), 57 posto Francuza misli da je uloga Francuske na međunarodnoj pozornici slabija nego prije 20 godina.

No ispitanici u većini drugih zemalja mahom imaju dojam da francuska uloga jača (77 posto u Maroku, 59 posto u Indiji, 55 posto u Brazilu i u Španjolskoj).

"Kao da Francuzi, poznati po svojoj sklonosti mrzovolji, nisu svjesni svojih mogućnosti i kao da ih podcjenjuju u odnosu na ono što o njima misle druge zemlje", ocijenili su autori studije koji zaključuju da Francuzi pate od "kompleksa gubitka ugleda".

Francuzi i ispitanici u drugim zemljama slažu se da je Francuska srednja sila: 45 posto Francuza je svrstava između 6. i 9. mjesta na ljestvici svjetskih velesila, tek je 29 posto vidi među prvih pet, a 18 posto je smješta ispod 10. mjesta i niže.

U tome se slažu s gotovo svim anketiranim zemljama, gdje Francusku mahom svrstavaju između 6. i 9. mjesta. Samo većina Malijaca vidi Francusku među prvih pet zemalja svijeta (65 posto).

U svim anketiranim zemljama većina ispitanika kaže da voli Francusku. Najpopularnija je u Brazilu i u Poljskoj gdje 82 posto anketiranih kaže da voli Francusku i u Indiji (81 posto). Gotovo trećina Britanaca (36 posto), Malijaca (32 posto) i Španjolaca (28 posto) kaže da ne vole Francusku.

Za 92 posto Marokanaca, 85 posto Indijaca, 80 posto Brazilaca i 72 posto Poljaka, "Francuska je zemlja ljudskih prava".

22.02.2012. 09:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh