« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
PRIDE

Francuzi ozakonili istospolni brak

Prvo vjenčanje organizirat će se 29. svibnja u Montpellieru, gdje će se vjenčati Vincent Autin (40), aktivist za prava homoseksualaca i njegov partner Bruno (30)

Unatoč velikim prosvjedima, zakon je prošao
Unatoč velikim prosvjedima, zakon je prošao (Shutterstock)
Više o

Francuska

,

zakon

,

istospolni brakovi

,

gay brakovi

Zakon kojim se legalizira istospolni brak stupio je u subotu na snagu u Francuskoj, pošto ga je potpisao predsjednik Francois Hollande, a prvo vjenčanje je najavljeno za 29. svibnja u Montpellieru, nakon četveromjesečne bitke u parlamentu i prosvjeda.Tekst zakona koji 'omogućuje brak osobama istog spola' potpisao je predsjednik države i u subotu je objavljen u službenom listu, istodobno s odlukom Ustavnog vijeća koje ga je u cijelosti potvrdilo.

Ministrica pravosuđa Christiane Taubira koja je zakon uputila u parlament, potvrdila je u petak da su "tekstovi i mjere provedbe gotovi".

Prvo vjenčanje organizirat će se 29. svibnja u Montpellieru. Ured socijalističke gradonačelnice Helene Mandroux priopćio je u subotu da će se u toj prigodi vjenčati Vincent Autin (40), aktivist za prava homoseksualaca i njegov partner Bruno (30) koji su zajedno već sedam godina.

Montpellieru koji gdjekad zovu i 'francuski San Francisco"' gay časopis Tetu dodijelio je u prosincu prošle godine titulu grada najvećeg prijatelja homoseksualaca.

Frigide Barjot koja predvodi protivnike ovog novog zakona ocijenila je da je riječ o 'provokaciji' i 'promjeni civilizacije'. Udruga 'Prosvjedi za sve' koja je od studenog 2012. organizirala više masovnih prosvjeda, pozvala je na još jedno nacionalno okupljanje 26. svibnja.

Francuska Narodna skupština glasovala je 23. travnja zaozakonjenje istospolnog braka i mogućnost posvajanja djece u takvom braku, čime je završena višemjesečna burna rasprava, a Francuska postala četrnaesta zemlja u svijetu koja priznaje brak osoba istoga spola.

18.05.2013. 18:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh