« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NOVE TENZIJE

Francuzi od danas kažnjavaju negiranje genocida nad Armencima

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju

Više o

Turska

,

Francuska

,

genocid Armenija

Negiranje genocida koji su Turci 1915. godine počinili nad Armencima od danas je u Francuskoj kanzneno djelo, za čije počinjenje osuđenici mogu dobiti 45.000 eura kazne i godinu dana zatvora, prenosi Hina.

Zakon je usvojen sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" nakon rasprave koja je trajala šest sati. Time je završena procedura u francuskom parlamentu, jer je donji dom zakon usvojio u prosincu, a da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju. Turska je najavila oštre protumjere protiv Francuske u slučaju usvajanja ovog zakona.

Zakon je predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U Francuskoj živi oko 500 tisuća građana armenskog podrijetla, a Turska smatra kako predsjednik Sarkozy time želi osigurati njihove glasove na predsjedničkim izborima zakazanim za 22. travnja.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji masakr milijun i 500 tisuća Armenaca počinjen 1915. smatra genocidom. Turska, pak, odlučno odbija ocjene da se radi o genocidu.

Sasvim očekivano, odmah po donošenju zakona turski je ministar vanjskih poslova odmah osudio njegovo prihvaćanje.

24.01.2012. 07:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    24.01.2012. 12:37
    Zasto to onda ne rade u slucaju USA, UK, Srbije itd. Ovo je usmjereno u kampanji zapada protiv jedne demokratske drzave kojoj mogu samo zavidjeti.
  2. avatar
    Grgo
    14.01.2022. 23:42
    Brige me što turci i azerski turci ne priznaju genocid nad Armencima 1915 i 2020 godine tj rat u jugoistočnom djelu Turske i rat u Karabahu kojeg su pola ne oslobodili već okupirali Armenski dio Karabaha i progonili 50 000 ljudi a ne dopuštaju im povratak već naseljavaju njihove,pa turke i arape,kurde,avare i druge koje tu zive i jašu po džamijama.A crkve pale i uništavaju groblja i oltare.Zar to nije svetogrđe.To osuđujem vise nego što au Armenaca pobili.Pozivam sve koje još nisu prihvatili genocid nad armencima,pozivam vas da priznare genocid nad 1.5 miliona Armenaca.Želim da se svi zajedno suprostavimo turskom negiranju Armenske patnje.Isto tako negiraju da je postojao Trojanski konj i grad Konstantinopol.A Turci su sve uništili sve što je Kristovo.Dao Bog ako se ne pokaju da im dusa kad umru gori u paklu.Pozivam i zemlje iz Afrike da priznaju Armenski genocid i vladu Rep.Hrvazske.Zelim da prihvatimo suvremenu Armeniju.Ne zaboravite da je Armenija najstarija Kršćanska nacija.Pozivam i Kineske Kršćane da priznaju Armeniju.Armenci su prine Rima još 301. godine proglasili Kršćanstvo službenom vjerom.Red je sad i na one koje to nisu.Red je da oslobodimo braću i kaznimo Tursku i Azerske turke.Ista im je zastava.Pozivam cijeli Kršćanski Balkan da prihvate Ar.ence kao braću i narod.Rekao sam razlige.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh