« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ŠTEDNJA

Francuska vlada: Nema nižih trošarina, pumpajte gume i smanjite brzinu

Rast cijena goriva, potaknut pobunom u Libiji, još jednom postao vruće političko pitanje u Francuskoj, zbog kojeg su i ranije znali izbijati masovni prosvjedi

Francuska vlada uči vozačke kako uštedjeti gorivo
Francuska vlada uči vozačke kako uštedjeti gorivo (Michelle Meiklejohn/FreeDigitalPhotos)
Više o

Francuska

,

cijene goriva

,

trošarine

Francuska je vlada u četvrtak isključila bilo kakvu mogućnost smanjenja trošarina kako bi izbjegla rast cijena benzina i poručila vozačima da umjesto toga napumpaju gume i smanje brzinu, javlja Hina.

Rast cijena goriva, potaknut pobunom u Libiji, još jednom postao vruće političko pitanje u Francuskoj, zbog kojeg su i ranije znali izbijati masovni prosvjedi. Cijena bezolovnog benzina na nekim je crpkama u Francuskoj zadnjih dana dosegla 1,80 eura po litri. Francuska ministrica financija Christine Lagarde odbacila je u četvrtak pozive oporbe da snizi trošarine, rekavši da mora popuniti praznine u državnom proračunu. Vozače je pozvala da gorivo uštede tako da promijene neke navike za volanom.

"Prvo, pripazite na pritisak u gumama, drugo, smanjite malo brzinu i treće, izbjegavajte stop-start vožnju", rekla je ministrica za radio France Info, dodavši da bi vozači trebali gasiti motore ako znaju da će biti u zastoju duljem od 20 sekundi. Lagarde, jedna od najkarizmatičnijih ministrica u francuskoj vladi, u sličnoj je situaciji 2007. godine pozvala sunarodnjake da se više voze biciklima. Španjolska vlada je nedavno smanjila maksimalnu dopuštenu brzinu na autocestama na 110 km/h kako bi smanjila svoju ovisnost o skupoj uvoznoj nafti.

11.03.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh