« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KAZNENO DJELO

Francuska uvodi zakon protiv psihičkog nasilja nad ženama

Iako je psihičko nasilje teško definirati i dokazati zastupnici smatraju da će zakon biti dobra preventiva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Francuska

,

nasilje nad ženama

,

psihičko nasilje

Francuska će dobiti novi zakon protiv nasilja nad ženama kojim će psihičko nasilje postati kazneno djelo, a neki će muževi biti držani na udaljenosti uz pomoć elektroničke narukvice, odlučio je donji dom francuskog parlamenta.

Godine 2008. u Francuskoj je od nasilja supruga umrlo 156 žena, ili jedna svaki drugi i pol dan.

Zastupnici su jednoglasno potvrdili prijedlog zakona. Tako psihološko nasilje postaje krivično djelo, koje je međutim teško definirati i dokazati, ali predstavlja preventivnu mjeru pošto jer psihološko nasilje uvijek prethodi fizičkom nasilju, komentirala je zastupnica stranke UMP Chantal Brunel.

Za udaljavanje nasilnih supruga, Francuska će testirati elektroničku narukvicu, prema obrascu Španjolske, gdje je vlada Jose Luisa Zapatera prije nekoliko godina pokrenula vrlo oštre mjere u borbi protiv nasilja unutar obitelji.

Za početak će biti podijeljeno 150 narukvica u tri regije, objasnila je državna tajnica za obitelj Nadine Morano. Ispitivanje će trajati tri godine nakon čega će ministarstvo pravosuđa donijeti zaključke.

Zakon bi trebao stupit na snagu u lipnju nakon što ga prihvati Senat, gornji dom francuskog parlamenta. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 11:33:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh