« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEMA POMOĆI

Francuska: Protjerivanje Roma u skladu s propisima EU-a

Prva protjerivanja Roma u Rumunjsku i u Bugarsku, otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy krajem srpnja najavio zatvaranje ilegalnih naselja, trebaju se dogoditi u četvrtak

Više o

Francuska

,

Romi

,

protjerivanje

Mjere koje je Francuska donijela protiv Roma bez uređenog statusa "potpuno su u skladu s europskim propisima", objavio je u srijedu Quai d'Orsay pozivajući Europsku komisiju da "u cijelosti podupre" programe njihova uključenja u društvo u njihovoj domovini. Glasnogovornik europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava europskih građana Viviane Reding ocijenio je da Francuska "mora poštovati propise o slobodi kretanja i o slobodi izbora mjesta boravka" europskih građana.

Prva protjerivanja Roma u Rumunjsku i u Bugarsku, otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy krajem srpnja najavio zatvaranje ilegalnih naselja, trebaju se dogoditi u četvrtak. "Ove mjere nipošto ne ugrožavaju slobodu kretanja građana EU-a kako je definirana ugovorima", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

>> Švedska zabrinuta za romsku populaciju u Europi

>> Francuzi uklonili preko 40 romskih naselja

Europska uredba o tome "izričito predviđa ograničenje prava na slobodu kretanja radi očuvanja javnog reda, sigurnosti i zdravlja", dodao je. Francuska "mora poštovati propise" o zaštiti europskih građana, istaknula je u srijedu Europska komisija. Glasnogovornik Matthew Newman rekao je da ta komisija "osobito pozorno" prati stanje kako bi se uvjerila da se svi zakoni poštuju. "Europska komisija uvijek je branila i branit će potrebu društvenog uključivanja" Roma u svim zemljama Unije, rekla je pak Amelia Torres, druga glasnogovornica Komisije. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 20:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh