« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TKO BI GORI...

Florence Hartmann - Od dužnosnice do zatvorenice

Florence Hartmann je zbog nepoštivanja suda bila kažnjena novčanom kaznom od 7000, ali tu kaznu nije platila pa ju je sud pretvorio u zatvorsku

Fotografija vijesti
Više o

Haški sud

,

kazna

,

Florence Hartmann

Florence Hartmann, nakon karijere glasnogovornice glavne tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaciji (ICTY) u Den Haagu, suočava se sa mogućnošću pritvora od strane istog Suda, javlja Hina.

Florence Hartmann je zbog nepoštivanja suda bila kažnjena novčanom kaznom od 7000, ali tu kaznu nije platila pa je u srijedu pretvorena u zatvorsku, a od Francuske ICTY očekuje da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u transferu Florence Hartmann u pritvor Haaškoga suda.

Od svih drugih zemalja kroz čije bi teritorije Hartmann morala proći u tranzitu ICTY očekuje da je uhite i pritvore.

Francuska novinarka koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ove je godine Žalbeno vijeće suda odbacilo je njezinu žalbu i potvrdilo prvostupanjsku presudu.

Hartmann se ranije oglušila na sudske opomene. Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci odakle ga Tribunal može podići, ali Tribunal zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

17.11.2011. 10:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh