« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
IMA JOŠ NETKO?

Fine mrtve djevojke uvrijedile i muslimane

Sad su se i muslimani sjetili da Djevica Marija postoji i u islamu, pa eto priopćenja

Kako god okreneš, neko se buni
Kako god okreneš, neko se buni (Facebook)
Više o

Kaptol

,

Islamska zajednica

,

plakat

,

Mešihat

,

Fine mrtve djevojke

Slika na plakatu za predstavu u zagrebačkom kazalištu Gavella, "Fine mrtve djevojke", uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je "Merjem/djevica Marija prikazana u burkama", te Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, priopćeno je danas iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

"Vjera je oduvijek bila predmetom inspiracije i za vjernike i za one koji ne vjeruju", "vjerski simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika", a "kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu", ističe u priopćenju predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stupnja civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Hasanović, "trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača".

Očekujemo da se harangi protiv plakata pridruže i ostale vjeroispovijesti koje su uspjele nekako povezati Djevicu Mariju sa sobom, a poseban doprinos mogli bi dati i scijentolozi. Na sreću, u Hrvatskoj je preko 300 Jedija, od kojih očekujemo da Silom obrane nejač ...

Inače, ima na Fejsu grupa za podršku plakatu, OVDJE, pa svratite i lupite lajk, tek toliko da se prebroje urbani i normalni ... Galerija plakata podrške je OVDJE.

18.01.2013. 13:48:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kalb
    18.01.2013. 20:59
    Zašto više ništa nije sveto na ovom svijetu?
  2. avatar
    Medonja
    19.01.2013. 09:11
    U hrvatskoj postoje vjernici, i postoje umjetnici koji isto pripadaju ovom društvu, te stoge poznaju uvjerenja vjernika. Ako umjetnik planira kreaciju, umjetničku formu, za koju zna da bi mogla povrijediti nekog vjernika onda je to ili nedostatak osjećaja ili svjesna namjera nekog povrijediti. Takvome se umjetniku, a niti ovakvom novinaru, tada nipošto ne može dati za pravo. Dakle za izrađivača plakata i za ovaj članak ocjena je - nedovoljan.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh