« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
GROZNO

Financijska kriza ubija, bez dvojbe

Povećanje broja nezaposlenih i proračunski rezovi u zdravstvu koji su uslijedili nakon financijske krize 2008. pridonijeli su povećanju smrtnosti osoba oboljelih od karcinoma

Kriza je katastrofalna za zdravlje
Kriza je katastrofalna za zdravlje (Shutterstock)
Više o

karcinom

,

smrtnost

,

financijska kriza

Financijska kriza pogubna je za zdravlje, a to se naročito manifestiralo u stopi smrtnosti od karcinoma, pokazalo je istraživanje.

"Zbog posljedica ekonomske krize koja je počela 2008., od karcinoma se razboljelo i od te bolesti je u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) umrlo 260000 ljudi više, a podatak se odnosi na razdoblje između 2008. i 2010. Među njima je 160000 umrlih od te neizlječive bolesti u zemljama članicama EU", objavio je britanski Lancet.

Na globalnoj razini u istom je razdoblju od posljedica raka umrlo 500000 osoba više nego što su ranije statistike pokazale, rekao je doktor Mahiben Maruthappu s londonskog Imperial Collegea koji je vodio istraživanje.

"Rak je glavni uzrok smrtnosti u svijetu i ključno je pokušati shvatiti na koji način ekonomske promjene utječu na preživljavanje od ove teške bolesti", smatra Maruthappu.

Tijekom 2012. od raka je u svijetu umrlo 8,2 milijuna ljudi.

"U državama u kojima ne postoji socijalno osiguranje, pristup liječenju često ovisi o ugovoru o radu. Ako su nezaposleni, pacijentima se često prekasno dijagnosticira teška bolest. Njihovo je liječenje najčešće vrlo loše ili je zakašnjelo", kaže profesor Rifat Atun s Harvarda.

Nezaposlenost i proračunski rezovi u zdravstvu osobito pogađaju mentalno labilne osobe. Lancet Psychiatry je u veljači 2015. objavio da se svake godine u 63 zemlje obuhvaćene istraživanjem evidentira 45000 samoubojstava osoba bez posla.

31.05.2016. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh