« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SJSJNO

Otkrivena molekula koja napada stanice melanoma

Francuski znanstvenici uspjeli su razviti molekulu koja je u stanju smanjiti sposobnost preživljavanja stanica melanoma, a da pritom ne naškodi zdravim stanicama

Melanom na pragu izlječenja?
Melanom na pragu izlječenja? (Shutterstock)
Više o

karcinom

,

melanom

,

molekula

,

HA15

Molekula koja šteti kancerogenim stanicama, a pritom ne oštećuje zdrave san je znanstvenika već desetljećima, a Francuzi tvrde da su uspjeli!

Molekulu nazvanu HA15 razvila je grupa znanstvenika s francuskoga Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) u Nici pod vodstvom Stephanea Rocchija.

Melanom je iznimno agresivan oblik raka kože. "Riječ je o zloćudnom tumoru stanica kože porijeklom iz melanocita, stanica koje se normalno nalaze u našoj koži i odgovorne su za sintezu melanina, pigmenta koji koži daje tamniju boju", podsjeća se u priopćenju Inserma te se dodaje da postoje tri klinička stadija malignog melanoma: lokalizirani melanom samo na području kože bez klinički vidljivih regionalnih metastaza, zatim klinički vidljive metastaze u limfnim čvorovima i treći stupanj kada govorimo o metastazama.

"Identifikacija novih molekula nezaobilazan je element u primjeni učinkovite bioterapije kod ove vrste raka, čija se raširenost u posljednjih deset godina udvostručila", stoji u priopćenju Inserma. U tom kontekstu francuski su znanstvenici otkrili novu obitelj molekula - "tiazol benzensulfonamide (TZB)" koji imaju antikancerogena svojstva ocijenjena "zanimljivima".

"Isprva je ova grupa molekula otkrivena kod dijabetesa tipa 2. Naime, povećavala je osjetljivost stanica na inzulin. No ako je budemo željeli upotrijebiti u borbi protiv raka morat ćemo eliminirati tu proinzulinsku aktivnost", objasnio je Rocchi.

Nakon brojnih pokušaja znanstvenici su uspjeli izmijeniti osnovnu strukturu TZB-a te stvoriti formulu čiji je "glavni sastojak" nazvan HA15 značajan jer zahvaljujući procesu apoptoze (programirane smrti stanice) i autofagocitoze (mehanizma razgradnje unutarnjih, najčešće nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova da bi se osiguralo preživljavanje stanice u cjelini), dovodi do smrti stanica melanoma. 

U pokusima provedenim na laboratorijskim miševima ova je grupa molekula bila vrlo učinkovita u smanjenju veličine tumora, a pritom nije štetila okolnom tkivu niti je utjecala na zdravstveno stanje glodavaca. 

"U istraživanju provedenom na tkivu pacijenata oboljelih od melanoma pokazalo se da su molekule bile vrlo aktivne u uništavanju stanica melanoma, osobito onih koji su bili osjetljivi ili nisu reagirali na ciljanu terapiju", kažu francuski znanstvenici.

Čini se i da je HA15 učinkovit i kada su posrijedi stanice drugih tumora, poput raka dojke, debelog crijeva, prostate, gušterače i kronične mijeloične leukemije. 

"Svrha ovog projekta i naše studije je upotrijebiti nove molekule u liječenju melanoma, a u konačnici i kod drugih vrsta karcinoma", poručio je Stephane Rocchi.

 

28.05.2016. 11:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh