Fina 3 umaka koja se savršeno slažu s mesom ili ribom!
Zato vam donosimo nekoliko prijedloga za fine i jednostavne umake koji se mogu lako pripremiti i po ovim vrućinama
Često možemo čuti da se tajna dobrog jela krije u finom umaku. Izbor umaka koje možete poslužiti uz jelo je zaista širok, a kako se neki umak slaže samo s određenim jelima, odabir može zadati puno problema kuharima početnicima.
Zato vam donosimo nekoliko prijedloga za fine i jednostavne umake. Krenimo s onim najjednostavnijim - tartar umakom.
TARTAR UMAK (vrijeme pripreme: 5 minuta)
Mnogi tartar umak kupuju u dućanu, a vjerujemo da uz ovaj recept to više neće biti slučaj!
Od sastojaka, trebat će vam:
- 200 ml majoneze
- 6 kiselih krastavaca
- 4 žlice kiselog vrhnja
- jedna žlica limunovog soka
- jedna žličica senfa
- jedan režanj češnjaka
- kapare
- sol
- papar
- peršin ili vlasac
Sama priprema je vrlo jednostavna, piše Mamin kutak.
Majonezu i kiselo vrhnje izmiješajte u posudi a zatim protisnite krastavce i češnjak u istu posudi. Nakon toga dodajte limunov sok i senf te sve zajedno dobro promiješajte.
Prema vašim željama, začinite sa začinima dok vam se okus ne svidi. Zatim umak ostavite u hladnjaku na 10-ak minuta. Umak je nakon toga spreman za posluživanje.
HOLANDEZ UMAK (vrijeme pripreme: 5 minuta)
Poznat još kao i umak od jaja, za pripremu holandez umaka isto vam neće trebati puno vremena, a ovaj umak odlično se slaže sa ribom ili šparogama, otkriva Mamin kutak.
Pripremite sljedeće sastojke:
- 85 grama maslaca
- 2 žumanjka
- voda
- limun
- sol
- kajenski papar
- crni papar
Nakon toga, u staklenoj posudi pjenjačom pomiješajte žumanjke i jednu žlicu vode.
Lonac napunite vodom do pola te zagrijte vodu na srednjoj vatri. Kada voda zakuha, na lonac stavite staklenu posudu u kojoj se nalaze žumanjci. Pazite da dno staklene posude potpuno prekrije vrh lonca.
Žumanjke stalno miješajte pjenjačom sve dok ne postanu kremasti. Posebnu pažnju obratite na to da cijelo vrijeme stružete i rubove ponude kako se žumanjci ne bi skuhali!
U smjesu sa žumanjcima dodajte zatim rastopljeni maslac pazeći pri tome da maslac nije vruć.
Kada se maslac potpuno stopi sa smjesom dodajte prstohvat kajenskog papra, prstohvat crnog papra, pola žličice soli i jednu žlicu soka od limuna.
Kako se ovaj umak može brzo pokvariti, preporuka je da ga se priprema odmah prije posluživanja. Umak nemojte držati u hladnjaku, nego sa potrošite u roku 5 sati od pripreme.
UMAK OD VRGANJA (vrijeme pripreme: 25 minuta)
Umak od vrganja slaže se sa mnogo priloga kao što su npr. riža ili tjestenina, a možete ga koristiti i uz meso. Umak će biti ukusniji ako ga pripremite od svježih vrganja, umjesto suhih, preporučuje Mamin kutak.
Za pripremu umaka od vrganja, trebat će vam:
- 300 grama svježih vrganja
- jedan češanj češnjaka
- jedna glavica luka
- sjeckani peršin
- ulje
- sol
- papar
Papirnatim ručnikom obrišite vrganje pa ih zatim narežite na manje ploške i operite. Zagrijte ulje na tavi i u nju dodajte sitno nasjeckani luk koji ćete pirjati dok ne promijeni boju. Usitnite češnjak pa ga dodajte na tavu zajedno s vrganjima. Vrganje pirjajte na vatri dok ne omekšaju, a pred kraj dodajte sol i papar.
Umak od vrganja najbolje je poslužiti dok je topao. Sjeckani peršin možete posuti po umaku prilikom posluživanja.
Preuzeto sa Mamin kutak.
Novi komentar