« Film
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VELIK USPJEH

Film "The King's Speech" dobio nagradu publike u Torontu

Filmski festival u Torontu najznačajniji je u Sjevernoj Americi; za razliku od većine ostalih filmskih festivala ne dodjeljuje nagradu žirija

Colin Firth i Tom Hooper
Colin Firth i Tom Hooper (Getty Images)
Više o

nagrade

,

Colin Firth

,

japanski rezanci

,

rižino brašno

Film "The King's Speech" o kralju Georgeu VI. koji je pobijedio mucanje kako bi u potpunosti preuzeo ulogu kralja Engleske u ratno doba, osvojio je u nedjelju nagradu publike na 35. međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), najcjenjeniju nagradu festivala.

Film čiji scenarij potpisuje David Seidler a režiju Tom Hooper priča o teškoćama Georgea VI. pri neočekivanom dolasku na vlast nakon abdikacije njegova brata 1936. Colin Firth tumači kralja, a Geoffrey Rush osebujnog australskog terapeuta Lionela Loguea koji je vladaru pomogao da svlada mucanje. U filmu glume i Helena Bonham Carter i Guy Pearce.

Druga je nagrada pripala kenijskom filmu "The First Grader" Justina Chadwicka. Govori o 84-godišnjem muškarcu koji odluči uzimati poduku nakon što vlada njegove zemlje objavi da je školovanje besplatno a to je prilika koja mu je izmakla u mladosti kad je pomagao Keniji da se oslobodi britanskog kolonijalnog jarma.

Filmski festival u Torontu najznačajniji je u Sjevernoj Americi. Za razliku od većine ostalih filmskih festivala ne dodjeljuje nagradu žirija. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh