« Film
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DODJELA NAGRADA

Završio 15. Split Film Festival

Grand Prix festivala za najbolji dugometražni film pripao je filmu "Moja kći" malezijske redateljice Charlotte Lim Lay Kuen

Završio 15. Split Film Festival
Završio 15. Split Film Festival (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

Split film festival

Dodjelom Grand Prixa za najbolji dugometražni film, koji je pripao filmu "Moja kći" malezijske redateljice Charlotte Lim Lay Kuen, večeras je u splitskoj Galeriji umjetnina završen 15. Međunarodni festival novog filma - Split Film Festival.

Na završnici festivala dodijeljen je i Grand Prix za najbolji kratkometražni film, filmu "Patience of the Memory" (Strpljivost sjećanja), redatelja Vuka Jevremovića, njemačko-španjolske koprodukcije.

Prema obrazloženju članova žirija dugometražnom filmu "Moja kći" dodijeljen je Grand Prix zbog toga što je uspio na dojmljiv i slojevit način prikazati odnos dva glavna aktera; mlade majke i njezine kćeri. "To je odnos koji je kreiran izbjegavanjem konvencionalnih dramskih situacija, a naglašen odličnim glumačkim izvedbama i upotrebom poetičnih detalja na vrlo osoban način", istaknuli su članovi žirija Alex de Ronde, Zvonimir Jurić i Giovanni Spagnoletti.

Za kratkometražni film "Patience of the Memory" članovi žirija - Marta Jurkiewicz, Renata Poljak i Balint Szaloky, kazali su da "ih nije samo dojmio na kako je lijep način napravljen sa svim upućivanjima na slikarstvo i povijest umjetnosti, nego ih se dojmio i na emotivnoj razini jer odašilje gledatelju različite uspomene sačuvane u arhitekturi i vremenu".

Posebne nagrade žiriji na 15. Split Film Festivalu su dodijelili filmu "Double Take", redatelja Johana Grimonpreza, koji je originalnom izvedbenom strukturom uspio dovesti u vezu naizgled udaljene i misaono nespojive događaje, te izraelskom filmu "Loom", redatelja Salha Diaba i Yonija Guete.

Tijekom osam dana trajanja 15. Međunarodnog festivala novog filma - Split Film Festivala prikazano je oko 100 filmova različitih žanrova, dužina i stilova u dvije kino dvorane, Karaman te Zlatna vrata. U glavnom konkurentskom programu festivala za Grand prix se natjecalo devet dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova.

U sklopu festivala mađarskom redatelju Miklosu Jancsu je dodijeljena posebna nagrada za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, a tijekom festivala su održana i četiri popratna programa pod nazivom "Prirodni spektar".

Prikazivali su se uglavnom dokumentarni filmovi o nesigurnoj ljudskoj egzistenciji i ljudskoj patnji, te filmovi o onima koji stvaraju filmove poput Andrzeja Wajde i Jima Jarmuscha.

Na festivalu je bila predstavljena u Hrvatskoj gotovo nepoznata nizozemska kinematografija u programu "Tjedan Nizozemske", a u okviru tog programa je bila otvorena i izložba novih medija "Robotičke skulpture" nizozemskog autora Freerka Wiringa.

Programom pod nazivom "Mediteran" podsjetilo se na "zlatno doba" splitske producentske kuće Marjan film, a prikazano je i šest filmova nastalih u produkciji Marjan filma, dugometražni filmovi Lordana Zafranovića, Adi Imamovića, Ivana Martinca, Zvonimira Berkovića, Živorada Tomića i Zorana Tadića. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 23:46:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh