« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
KRITIKA SAD-A

Fidel Castro: Predizborna utrka republikanaca je natjecanje u gluposti i neznanju

"Izbor republikanskog kandidata za predsjednika tog globaliziranog i širećeg carstva, mislim to ozbiljno, najveće je natjecanje u gluposti i neznanju koje je ikada održano", kaže Castro

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Fidel Castro

,

Kuba

,

republikanci

,

predizborna kampanja

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro u četvrtak je oštro napao republikanske predsjedničke kandidate u SAD-u, nazivajući njihovu utrku za nominaciju "najvećim natjecanjem u gluposti i neznanju koje je ikada održano", prenosi američki portal vijesti Huffington Post, javlja Hina.

U novinskoj kolumni koju su objavili kubanski državni mediji, vođa kubanske revolucije sugerira da tvrdokoran stav koji su Newt Gingrich i Mitt Romney zauzeli protiv njegove otočne zemlje, pokazuje da ima malo nade za republikance.

"Izbor republikanskog kandidata za predsjednika tog globaliziranog i širećeg carstva, mislim to ozbiljno, najveće je natjecanje u gluposti i neznanju koje je ikada održano", napisao je Castro.

Kako će se odnositi prema Kubi ako budu izabrani za predsjednika bilo je važno pitanje u TV debati koju su republikanci održali u ponedjeljak na Floridi, s obzirom na veliku kubansku populaciju u toj saveznoj državi. Romney, bivši guverner Massachusettsa, ocijenio je kako je predsjednik Barack Obama odabrao krivo vrijeme za ublažavanje ograničenja za putovanje kubanskih Amerikanaca u posjet obiteljima na komunističkom otoku.

"Mi želimo poduprijeti ljude s Kube koji žele slobodu. Želimo nastaviti s tim naporima, ne dajući ustupke i ne govoriti da smo izgubili, već govoriti da ćemo se boriti za demokraciju", kazao je Romney u ponedjeljak.

Gingrich, bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, zauzeo se za agresivniji pristup s tajnim operacijama koje bi pokrenule "kubansko proljeće".

Rasprava je poprimila i osobni ton, kada je Romney rekao kako bi zahvalio "nebesima da se Fidel Castro vrati svom tvorcu", te da će 85-godišnji bivši čelnik nakon smrti "otići na drugi svijet".

Gingrich je rekao da Castrova duša neće tamo vječno počivati. "On ide na drugo mjesto", dodao je aludirajući na pakao.

Castro u kolumni nije izravno odgovorio na te osobne opaske, navodeći umjesto toga da temeljito analizira republikanske kandidate.

27.01.2012. 07:50:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh