Fenomenalni špageti carbonara u manje od 10 minuta
Talijani su majstori za jela koja ne zahtijevaju mali milijun sastojaka, a pravilno pripremljena odaju dojam kao da jedete remek djelo šefa kuhinje nekog vrhunskog restorana
Upravo ste se vratili kući nakon napornog radnog dana i shvatili kako nakon svega morate prionuti na kuhanje ukoliko želite nešto pojesti. Zašto naručivati preskupu pizzu ili ostavljati novce u obližnjem fast food restoranu kad možete napraviti jednostavno i ukusno jelo za svega 10 minuta?
Talijani su majstori za jela koja ne zahtijevaju mali milijun sastojaka, a pravilno pripremljena odaju dojam kao da jedete remek djelo šefa kuhinje nekog vrhunskog restorana. Špageti carbonare nisu iznimka. Imate li uvijek pri ruci sastojke poput maslinovog ulja, češnjaka, maslaca, parmezana i bilo koje vrste tjestenine, nikad nećete ostati gladni.
Savjeti:
Recept koji vam donosimo sadrži i jaja, koja daju umacima baršunastu teksturu. Sve što trebate jest dodati umućena jaja nakon što jelo maknete s vatre, kako ih ne biste pretvorili u kajganu.
Konačno, jedini pravi način da provjerite je li neka tjestenina skuhana jest da ju probate i procijenite sami. Jela poput riže i tjestenine u Italiji se tradicionalno jedu al dente, odnosno prije negoli potpuno omekšaju.
Sastojci za dvije osobe:
250 grama špageta
150 grama pancete ili pršuta
2 žlice maslaca
250 ml pilećeg temeljca
1/2 čajne žličice crnog papra
4 žumanjka
3 žlice vrhnja za kuhanje
100 grama naribanog Parmezana ili po želji
Priprema:
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi al dente. Zaboravite što piše u uputama na poleđini pakiranja, jer će u tom slučaju vaši špageti biti prekuhani. U međuvremenu u tavi popržite pancetu isjeckanu na kockice i luk te dodajte maslac kad luk požuti, a panceta postane hrskava.
Skuhane špagete procijedite i dodajte panceti i luku u tavu. Pojačajte vatru, dodajte pileći temeljac i papar. Pustite da sve zakuha.
U maloj posudi pomiješajte žumanjke s vrhnjem za kuhanje. Kad se tekućina u tavi gotovo potpuno reducira, maknite ju s vatre i dodajte žumanjke. Žustro i neprestano miješajte smjesu dok se umak ne zgusne te pospite parmezanom. Poslužite vruće. Dobar tek!
Novi komentar