Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2012. 20:31:00
BRZO I UKUSNO

Fenomenalni špageti carbonara u manje od 10 minuta

Talijani su majstori za jela koja ne zahtijevaju mali milijun sastojaka, a pravilno pripremljena odaju dojam kao da jedete remek djelo šefa kuhinje nekog vrhunskog restorana

Fotografija vijesti

Upravo ste se vratili kući nakon napornog radnog dana i shvatili kako nakon svega morate prionuti na kuhanje ukoliko želite nešto pojesti. Zašto naručivati preskupu pizzu ili ostavljati novce u obližnjem fast food restoranu kad možete napraviti jednostavno i ukusno jelo za svega 10 minuta?

Talijani su majstori za jela koja ne zahtijevaju mali milijun sastojaka, a pravilno pripremljena odaju dojam kao da jedete remek djelo šefa kuhinje nekog vrhunskog restorana. Špageti carbonare nisu iznimka. Imate li uvijek pri ruci sastojke poput maslinovog ulja, češnjaka, maslaca, parmezana i bilo koje vrste tjestenine, nikad nećete ostati gladni.

Savjeti:

Recept koji vam donosimo sadrži i jaja, koja daju umacima baršunastu teksturu. Sve što trebate jest dodati umućena jaja nakon što jelo maknete s vatre, kako ih ne biste pretvorili u kajganu.

Konačno, jedini pravi način da provjerite je li neka tjestenina skuhana jest da ju probate i procijenite sami. Jela poput riže i tjestenine u Italiji se tradicionalno jedu al dente, odnosno prije negoli potpuno omekšaju.

Sastojci za dvije osobe:

250 grama špageta

150 grama pancete ili pršuta

2 žlice maslaca

250 ml pilećeg temeljca

1/2 čajne žličice crnog papra

4 žumanjka

3 žlice vrhnja za kuhanje

100 grama naribanog Parmezana ili po želji

Priprema:

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi al dente. Zaboravite što piše u uputama na poleđini pakiranja, jer će u tom slučaju vaši špageti biti prekuhani. U međuvremenu u tavi popržite pancetu isjeckanu na kockice i luk te dodajte maslac kad luk požuti, a panceta postane hrskava.

Skuhane špagete procijedite i dodajte panceti i luku u tavu. Pojačajte vatru, dodajte pileći temeljac i papar. Pustite da sve zakuha.

U maloj posudi pomiješajte žumanjke s vrhnjem za kuhanje. Kad se tekućina u tavi gotovo potpuno reducira, maknite ju s vatre i dodajte žumanjke. Žustro i neprestano miješajte smjesu dok se umak ne zgusne te pospite parmezanom. Poslužite vruće. Dobar tek!

02.05.2012. 20:31:00
http://metro-portal.hr/fenomenalni-spageti-carbonara-u-manje-od-10-minuta/70605/