« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
LIJEČENJE

FDA povukla odobrenje za Avastin

FDA je ustanovila da Avastin u liječenju raka dojke izaziva opasne nuspojave, a ne pomaže oboljelima

Avastin zabranjen za liječenje raka dojke
Avastin zabranjen za liječenje raka dojke (Genetech)
Više o

rak dojke

,

lijek protiv raka

,

nuspojave

,

Avastin

,

odobrenje

Američka uprava za hranu i lijekove povukla je odobrenje za upotrebu lijeka Avastina za liječenje karcinoma dojke, objavili su u petak američki mediji.

Voditeljica FDA Margaret A. Hamburg rekla je kako taj lijek ne pomaže oboljelima od karcinoma dojke da duže žive niti kontrolira njihov tumor, ali izlaže ih potencijalno opasnim nuspojavama poput veoma visokoga krvnog tlaka i krvarenja.

"Bila je to teška odluka", rekla je Hamburg. FDA "shvaća kako je teško bolesnicima i njihovim obiteljima nositi se s metastatskim karcinomom dojke te kolika je potreba za djelotvornijim lijekovima. Ali bolesnici moraju moći vjerovati da su lijekovi koje uzimaju i sigurni i djelotvorni".

"Na temelju proučavanja raspoloživih studija", nastavlja Hamburg, "jasno je da žene koje uzimaju Avastin za metastazirani karcinom dojke riskiraju nuspojave koje im mogu ugroziti život, a bez dokaza da će im upotreba Avastina donijeti korist, i to tako da će usporiti rast tumora, što bi opravdalo taj rizik. A nema ni dokaza da će im upotreba Avastina pomoći da žive duže ili da će im unaprijediti kvalitetu života", zaključuje voditeljica FDA.

Avastin ostaje na tržištu kao lijek za druge oblike karcinoma, pa ga liječnici mogu koristiti. No neki bi ga osiguravatelji mogli prestati plaćati pa bi postao nedostupan mnogim ženama jer je skup.

Američki Medicare najavio je da će ga nastaviti pokrivati.

19.11.2011. 08:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh