« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Širenje panike

Farmaceutske kompanije zaradile milijarde na svinjskoj gripi

I dok većina stanovništa ove naše planete strahuje od ˝smrtonosnog˝ virusa, farmaceutske kompanije profitiraju bolje nego ikad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

farmaceutske kompanije

,

svinjska gripa

,

cjepivo

,

zarada

Od svinjske gripe najviše će profitirati europski proizvođači lijekova GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis i AstraZeneca, koji su dobili glavninu posla masovnog cijepljenja protiv virusa.

Do kraja ove godine ukupna vrijednost cjepiva protiv svinjske gripe, koje će na tržište plasirati farmaceutske kuće, iznosi 676 milijuna dolara. U iduće dvije godine taj bi promet mogao narasti na čak sedam milijardi dolara. Jedino što farmaceutske divove koči u većoj zaradi je kapacitet proizvodnje. Koliko god da proizvedu, sve bi prodali jer neke zemlje naručuju po jednu dozu cjepiva za svakog stanovnika, prenosi Jutarnji list.

Novartis je na koncu trećeg tromjesečja izvijestio o blagom rastu dobiti, švicarski Roche (koji ne objavljuje kvartalne podatke o dobiti) prihode je povećao 9,7 posto i to uglavnom zahvaljujuću prodaji lijeka protiv gripe Tamiflu. Ta je kompanija u trećem tromjesečju zaradila 12,4 milijarda švicarskih franaka, a prihodi od Tamiflua skočili su gotovo deset puta - na 994 milijuna franaka, piše Novi list.

Najviše se zaradilo na cjepivu protiv HPV-a Gardasil s keširanih 2,8 milijardi dolara te na pneumokoknom cjepivu - 2,7 milijardi dolara. Građani su u dilemi: boje se zaraze, ali ih je i strah mogućih nuspojava. Ovih dana mediji izvješćuju da je u Švedskoj umrlo dvoje ljudi od posljedica gripe, a četvero nakon cijepljena. Bilježi se i jedan smrtni slučaj nakon cijepljenja u Njemačkoj. Najveći proizvođači naglašavaju da je cjepivo ispitano te da nije pokazalo zabrinjavajuće nuspojave. Kažu kako se njime sigurno ne smiju cijepiti osobe alergične na jaja s obzirom na to da ona služe kao podloga za proizvodnju svih cjepiva protiv gripe.

17.11.2009. 09:27:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh