« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
space shuttle

Uspješno lansiran raketoplan Atlantis

Atlantis će tijekom misije na Međunarodnu svemirsku postaju dopremiti dva kontejnera s rezervnim dijelovima

(Getty Images)
Više o

NASA

,

space shuttle

,

Međunarodna svemirska postaja

,

Atlantis

,

ISS

,

Cape Canaveral

,

raketoplan

Američki raketoplan Atlantis u ponedjeljak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, u posljednju ovogodišnju misiju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Atlantis i njegova šestočlana posada krenuli su u 11-dnevnu misiju, tijekom koje će na ISS dopremiti dva velika kontejnera s rezervnim dijelovima teška više od 12 tona, koja će u tri svemirske šetnje pričvrstiti na vanjske platforme orbitalne postaje.

Nakon što se vrijema popravilo, a oblaci se razišli nad Cape Canaveralom, Atlantis je lansiran točno u previđeno vrijeme u 14.28 sati, po istočnoameričkom vremenu, a do uspinjanja u orbitu oko Zemlje trebalo mu je osam i pol minuta.

Atlantis je u svemir poletio sa šest astronauta, umjesto uobičajenih sedam, jer sa ISS-a na Zemlju treba vratiti dva astronauta, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Lansiranje Atlantisa je dosad 129. misija u programu 'space shuttle' i posljednja u ovoj godini. Tijekom iduće godina NASA predviđa još pet misija raketoplana do ISS-a, sve radi dopreme velikih rezervnih dijelova, koje nakon gašenja programa 'space shuttle' neće biti moguće dopremiti.

Godina 2010. predviđena je kao posljednja u programu 'space shuttle', koji bi trebao naslijediti NASA-in program Constellation, temeljen na raketi Ares.

Jedan od problema koji će misija Atlantisa rješavati je pokvareni sustav za recikliranje urina, dio sustava za recikliranje otpadne vode na ISS-u. Sustav ima mehanički kvar pa je odlučeno da ga se vrati na Zemlju radi popravka. U međuvremenu, ISS će imati ograničene mogućnosti recikliranja vode, ali to ne bi trebalo predstavljati problem za astronaute, kazali su dužnosnici NASA-e. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 22:45:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh