« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Dogodilo se na današnji dan - 15. kolovoza

Ubijen škotski kralj Macbeth, otvoren Panamski kanal, Japan kapitulirao u Drugom svjetskom ratu

Dogodilo se na današnji dan 15. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 15. kolovoza (Arhiva)
Više o

Ivan Meštrović

,

dogodilo se na današnji dan

,

Panamski kanal

,

rođeni na današnji dan

,

15. kolovoza

,

rođeni 15. kolovoza

,

rođendani poznatih osoba

,

Bartol Kašić

,

Oscar Peterson

,

kapitulacija Japana

Sredinom IX st. Škoti i Pikti sjedinili su se i, pod kraljem Kennethom Mac Alpinom, osnovali ćdržavu, koja je obuhvaćala vei dio Škotske sjeverno od rijeka Forth i Clyde. PoÄčetkom XI st. , porazivši Angle u bitki kod Carhama kralj Malcolm II. zavladao je pokrajinama Lothian između Tweeda i Firth of Fortha te bivšim britanskim kraljevstvom Strathclyde na zapadu. Za Malcomova unuka Duncana, koji ga je naslijedio 1034., Škoti, Pikti, Angli i Britanci bili su sjedinjeni u jednom kraljevstvu, koje je dobilo ime Škotska. Duncan, prvi vladar historijskog kraljevstva Škotske, poginuo je u građanskom ratu 1040 godine od ruke svog vojskovođe Macbetha, koji se zatim proglasio kraljem, ali je 1057. poražen od Duncanova sina Malcolma i ubijen na današnji dan, a cijelu je priču najbolje ispričao Shakespeare u svojoj znamenitoj drami.

Konstrukcija kanala je bio jedan od najvećih i najtežih inžinjerskih projekata ikad poduzetih. Imao je ogroman utjecaj na brodarstvo između dva oceana, zamjenjujući dugi i opasan put kroz Drakeov prolaz i rt Horn na najjužnijem vrhu Južne Amerike. Brod ploveći iz New Yorka za San Francisco kroz kanal putuje 9.500 km (6.000 milja) što je bitno manje od 22.500 km (14.000 milja) oko rta Horn. Iako koncept kanala blizu Paname seže natrag do ranog 16. stoljeća, prvi pokušaj konstruiranja kanala započeo je 1880. godine pod francuskim vodstvom. Nakon što je pokušaj propao i nakon što je umrlo 22.000 radnika, projekt izgradnje kanala su pokušale i uspješno završile Sjedinjene Američke Države u Panami početkom 1900-ih, a kanal je otvoren 1914. godine na današnji dan.

Dana 6. kolovoza na Hirošimu je bačena atomska bomba koja je izazvala dotad nezamislivo razaranje i patnje među lokalnim stanovništvom. Dok je japanska vlada pokušavala shvatiti što se dogodilo, uslijedio je još jedan šok u obliku objave rata od strane SSSR-a. Sovjetske snage vrlo su brzo razbile japanske snage u Mandžuriji i otpočele brzo napredovati prema Koreji. Dana 9. kolovoza bačena je druga atomska bomba na Nagasaki. To je bilo dovoljno da japanska vlada nakon nekoliko dana shvati da daljnji otpor nema smisla, te je 15. kolovoza objavljena bezuvjetna kapitulacija.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti lingvista Bartola Kašića,  kipara Ivana Meštrovića i muzičara Oscara Petersona.

15.08.2020. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh