« Život
objavljeno prije 2 godine
ČITAJTE!

Facebook vas prati... uvijek!

Sitna slova u ugovorima koje bez razmišljanja potvrđujete na raznim društvenim mrežama omogućavaju im da s vama rade doslovno sve što žele

Jeste li pročitali ugovor koji ste potpisali s Facebookom? Niste, sigurno!
Jeste li pročitali ugovor koji ste potpisali s Facebookom? Niste, sigurno! (Arhiva)
Više o

Facebook

,

privatnost

,

zaštita privatnosti

,

praćenje

Facebook i ostali divovi (a i patuljci, naravno) Interneta prikupljaju gomilu podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jest kako Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom.

Srž cijele priče o praćenju korisnika i prikupljanju što više podataka o njima jest posluživanje krojenih reklama. Oglašivači plaćaju Facebooku kako bi im ovi dali podatke o korisnicima i kako bi prikazane reklame bile što preciznije za interese korisnika. Ako se točno ciljaju određene skupine potrošača, o njima vrijedi znati što više za optimalan učinak.

Što točno Facebook zna o vama?

Ovisi, no u pravilu znaju mnogo više no što biste pomislili. Znaju čak i stvari koje nikad nismo otvoreno naveli na Facebooku. Ova društvena mreža prati koje su vam reklame izazvale interes, vašu adresu, obrazovanje, prihode, cijenu i lokaciju mjesta gdje živite, i sve to se još ispreplete s podacima vaših prijatelja na mreži. Ono što se dobije je nevjerojatan resurs kao stvoren za ciljano oglašavanje.

Da stvar bude gora, brisanje korisničkog računa neće izbrisati te prikupljene podatke jer Facebook prati i one bez računa.

U potpunosti se zaštititi nije moguće. Brightside piše kako je najpametnije ostavljati ograničene podatke o sebi online općenito. Na Facebooku valja ostavljati što je moguće manje osobnih informacija, ne postavljati fotografije djece, a nakon što je surfanje tom mrežom dovršeno na računalu - valja napraviti log out ili još bolje - koristiti različite preglednike za ostalo surfanje, piše tportal.

Valja koristiti i alate za blokiranje reklama na toj mreži, kao i izbjegavati korištenje Messengera na mobilnim uređajima. Što se tiče mobilnih uređaja:

Na platformi iOS valja otvoriti Settings > Confidentiality > Advertising te omogućiti opciju Limit Ad Tracking.

Na Android uređajima valja otvoriti Settings > Google > Ads Settings i ugasiti Ads Personalization.

Na internetskom pregledniku poput Google Chrome valja otvoriti Settings > Show Advanced Settings > Privacy i označiti kućicu u kojoj stoji 'Send a "Do Not Track" request with your browsing traffic'.

30.09.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh