« Život
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
MA DA?

7 stvari koje su bolje kad ste samac

Pojavljuje sve više istraživanja koja raskrinkavaju mitove vezane za samački način života i njegove navodne nedostatke - zapravo je puno više prednosti

Samcima uopće nije loše
Samcima uopće nije loše (Arhiva)
Više o

samci

,

život

,

kvaliteta života

Samci su sve češća pojava, štoviše, u SAD su većina za razliku od vremena pred kraj prošlog stoljeća, pa ne čudi da se pojavljuje sve više istraživanja koja raskrinkavaju mitove vezane za samački način života.

U svojoj knjizi "Going Solo", sociolog sa Sveučilišta New York Eric Klineberg, osvrnuo se na temu kako je biti samac u današnje vrijeme, kao i na percepciju javnosti u kojoj je nametnuta teza da osoba koja nije u ljubavnoj vezi nema javnog života.

No, ne misle svi tako, niti činjenice to pokazuju, pa evo 7 stvari koje su bolje kad ste samac nego u vezi ili braku:

Društveniji su - istraživači kažu da su samci većinom češće u kontaktu s obitelji, pomoći će im, ali i sprijateljiti se sa susjedima. Jedno istraživanje također kaže da samac provede otprilike 12 minuta dnevno u razgovoru s drugim ljudima, dok oni u braku to čine 7,8 minuta. Također, biti samac ne znači da je ta osoba osuđena na usamljenost i osjećaj izoliranosti.

Imaju manje pravne obaveze - kada s nekim uđete u brak, to vas čini legalno odgovornima za njegove financijske greške, a postajete i odgovorni i za kredit.

Imaju više slobodnog vremena - samci imaju više slobodnih aktivnosti od onih u braku. Oni tako prosječno potroše 5,56 sati dnevno na slobodne aktivnosti u usporedbi s onima u braku, koji potroše 4,87 sati. Samci također više vježbaju, bave se sportom, više gledaju televiziju, igraju igrice i provode više vremena na računalu.

Imaju više vremena za sebe - ukoliko više vremena provodite sami sa sobom, to vam pomaže da otkrijete tko ste, kao i smisao i svrhu vašeg života.

Rade manje - muškarci koji nemaju djevojku između 28 i 30 godina rade 441 sat manje izvan posla, nego njihove oženjene kolege, dok muškarci između 44 i 46 rade 403 manje sati ako su slobodni.

Slobodne žene imaju veću plaću - žene imaju veću plaću kad su slobodne u usporedbi sa udanim kolegicama.

Više vježbaju - istraživači sa sveučilišta Maryland su otkrili da muškarci i žene u godinama od 18 i 64, koji nikad nisu bili oženjeni ili udati, više puta vježbaju tijekom tjedna od onih koji su u braku ili razvedeni. Druga studija je pokazala da samci imaju 25 posto manje šanse da budu pretili u usporedbi s onima u braku.

30.09.2017. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh