« Život
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
SCARY

Facebook nas poznaje bolje i od nas samih

Jednostavno istraživanje pokazuje da računalni algoritmi mogu predvidjeti ponašanje korisnika Facebooka bolje od njihovih prijatelja - je li stiglo vrijeme za tri zakona robotike?

AI je budućnost, no kakva ...
AI je budućnost, no kakva ... (Arhiva)
Više o

Facebook

,

umjetna inteligencija

,

karakter

,

Isaac Asimov

,

tri zakona robotike

Facebook svojim algoritmima, preciznije, bilo koje računalo opremljeno umjetnom inteligencijom koja nije na nekoj posebno sofisticiranoj razini može bolje procijeniti nečiju osobnost od njegove obitelji i prijatelja.

Ako vam ovo zvuči kao znanstvena fantastika, vrijeme je da se probudite - to su rezultati istraživanja provedenog na Cambridgeu, i to na velikom uzorku od 86 tisuća korisnika Facebooka. 

Analizom lajkova koje su korisnici davali algoritam im je dodjeljivao karakterne osobine, na kraju je ispalo da one u potpunosti odgovaraju rezultatima klasičnog testiranja osobnosti, a što je više lajkova računalo imalo na raspolaganju, bilo je uspješnije.

Rezultati su, zapravo, zastrašujući - već nakon 70 lajkova računalo poznaje osobu bolje od cimera ili kolega s posla, a nakon 150 lajkova bolje i od obitelji i prijatelja. Supružnici jedini poznaju partnere bolje od računala, no samo do otprilike 300 lajkova kad se znanje izjednačuje.

Nakon ovoga upozorenja nekih znanstvenika da je krajnji čas za uvođenje nekih ograničenja računalnoj inteligenciji, poput poznata tri zakona robotike barda SF-a Isaaca Asimova, više ne zvuče tako paranoično ...

13.01.2015. 18:21:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh