« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
HUMANITARCI NA DJELU

Facebook i Zynga pomažu Japanu

Popularne igrice na Facebooku u svoju su ponudu uvele nove stavke koje igrači mogu kupiti preko kreditinih kartica. Sva zarada ide za pomoć Japanu

FarmVille
FarmVille (Zynga)
Više o

Facebook

,

tsunami

,

Farmville

,

Zynga

,

CityVille

,

japan potres

Svaki put kada netko kupi neke posebne usjeveu igri FarmVille netko u katastrofom pogođenom Japanu ima veće šanse da dobije prijeko potrebnu humanitarnu pomoć. U vrlo specifičnoj inicijativi okupilo se čak osam internetskih igrica s Facebooka koje skupljaju novac za žrtve potresa i tsunamija u 'Zemlji izlazećeg sunca'. Čitav projekt je rezultat partnerstva nevladine organizacije (NVO) Save the Children ('Spasimo djecu') i tvrtke Zynga koja proizvodi igrice za društvene mreže.

Igrice poput CityVillea i FarmVillea sudjeluju u skupljanju novca tako što u svojoj ponudi imaju posebne stavke. Igrači ih mogu kupiti uz pomoć kreditnih kartica, a sva zarada od tih specijalnih usjeva ide u poseban fond za djecu iz Japana. „Trenutno prikupljamo potrebne informacije, ali mislimo da su mnoga djeca pogođena ovom katastrofom. Naš prioritet je pobrinuti se da su ona na sigurnom i pozabaviti se njihovim psihosocijalnim potrebama", rekao je jedna od djelatnika iz organizacije Save the Children za agenciju IANS.

Ogroman potres jačine blizu 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je japanski otok u petak nakon čega je uslijedio veliki tsunami, negdje visok i do 10 metara, koje je ubio više od 1.000 ljudi.
NVO se nada da će doprijeti do što većeg broja žrtava i očekuje velikodušne donacije od milijuna internetskih igrača koje mogu proslijediti preko svoje omiljene igre poput Zynga Pokera, FrontierVillea, Cafe Worlda, YoVillea, Z Bara i igrice World With Your Friends.

Procjenjuje se da je najmanje 215.000 ljudi sklonište našlo u sabirnim centrima za hitne slučajeve na sjeveru i istoku zemlje. Da bi dobili pomoć u vidu hrane i lijekova te sredstva za popravak infrastrukture potrebno je mnogo novca. Facebookovci pak kažu da oko 50 milijuna korisnika mjesečno visi na Farmvilleu, oko 40 milijuna ovisnoi je o Zynga Pokeru, a 20 milijuna uživa u Frontiervilleu dok Cityville igra oko 10-ak milijuna igrača, ponavljamo, svakog mjeseca. Jednostavnom računicom lako se zaključuje da se tu vrti ogroman novac; novac koji bi mogao pomoći Japanu.

Pored skupljanja usjeva, igrači mogu učiniti još puno toga - na primjer, u Zynga Pokeru mogu kupiti pristup VIP stolovima ili u Cafe Worldu u svoje kafiće staviti posebne japanske ukrase.

14.03.2011. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh