« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KORISNI EFEKTI

Dojenje znatno poboljšava inteligenciju

Bebe koje se hrane majčinim mlijekom imaju veći kvocijent inteligencije, sugeriraju znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

dojenje

,

bebe

,

inteligencija

,

majčino mlijeko

Samo 4 tjedna dojenja može imati bitan utjecaj na razvoj i napredak djeteta u osnovnoj i srednjoj školi. Bebe koje su se hranile majčinim mlijekom imaju bolje rezultate u čitanju, pisanju i matematici kada dođu u dob od 5,7,11 ili 14 godina.

I dok je poznato kako majčino mlijeko pojačava imunitet djeteta, malo se znalo o efektima koje ima na inteligenciju. No osim što osigurava djetetu hranjive tvari, dojenje štiti majku od karcinoma dojke i maternice u kasnijim godinama - zbog svojeg efekta na balans hormona. Može čak i pomoći novim majkama da povrate svoju figuru, s obzirom da se dojenjem sagorijeva oko 500 kalorija dnevno.

Studiju su proveli istraživači s Oxforda, a pratili su se rezultati učenika koje su majke dojile i nakon 4 tjedna starosti, te ih uspoređivali s onima koji su bili na zamjenskom mlijeku. Unatoč sličnom odgoju i socijalnom statusu, djeca koja su dojena pokazala su bolje rezultate u matematici, čitanju i pisanju kroz osnovnu i srednju školu. Istraživanje je provedeno na više od 10,000 učenika.

14.03.2011. 11:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Anita
    14.03.2011. 11:49
    Odlično za djecu, odlično za majke.. i jedni i drugi dojenjem štite zdravlje..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh