« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
OPREZ ...

Evo zašto nije dobro biti ovisan o brzoj hrani

Znanstvenici s američkog sveučilišta Georgetown otkrili su 40% više ftalata u urinu ovisnika o brzoj hrani nego kod osoba koje je konzumiraju rijetko ili nikad

Stvarno se trujete, doslovno!
Stvarno se trujete, doslovno! (Shutterstock)
Više o

brza hrana

,

ftalati

Brza hrana nezdrava je na više načina, a osim što ćete tijelo napuniti solima, šećerom i mašću, napravit ćete nešto još gore - unijeti veliku količinu ftalata. 

Ftalati su organski kemijski spojevi koji čine temeljnu komponentu svih vrsta plastične ambalaže, a upravo u takvoj ambalaži serviraju se obroci u restoranima brze hrane.

Američki znanstvenici tvrde da su ftalati otkriveni u pecivu, kolačima, pizzama, burritosima, jelima od riže, rezancima i mesu iz lanaca brze prehrane.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Environmental Health Perspectives jasno se povezuje konzumiranje ove vrste hrane s prisutnošću ftalata u organizmu.

Znanstvenici sa sveučilišta Georgetown pomno su u određenom vremenskom razdoblju pratili prehrambene navike 8900 sudionika istraživanja koji su detaljno odgovorili na pitanja o prehrani 24 sata prije testa, među kojima je bilo i pitanje o učestalosti konzumiranja hrane u restoranima brze prehrane.

Nakon obroka u jednom od takvih restorana obavljena je analiza urina, a rezultati su pokazali da su ovisnici o brzoj hrani u uzorku urina imali 23,8% više Di-2-etilheksila, odnosno 40% više Di-izononil-ftalata, u odnosu na sudionike istraživanja koji su odgovorili da u posljednja 24 sata nisu konzumirali nijednu vrstu hrane iz restorana brze prehrane.

Oba spomenuta ftalata, Di-2-etilheksil i Di-izononil-ftalat, koriste se kao dodaci plastici da bi je omekšali.

Osim u dječjim igračkama, nalaze se u ambalaži u kojoj se poslužuje hrana, a koriste se u građevinskim materijalima, ljepilima, tekstilu, sredstvima za čišćenje i kozmetičkim preparatima. Ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen te mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu, odnosno utjecati na to da tijelo smanji ili pojača proizvodnju određenih hormona. Kod muškaraca mogu smanjiti razinu testosterona i uzrokovati probleme s plodnošću, a kod žena ubrzavaju ulazak u menopauzu te se povezuju s povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti.

Unatoč štetnom učinku ovih kemijskih spojeva po zdravlje, njihovo korištenje rijetko je zabranjeno ili ograničeno. Rijedak primjer je zabrana američkog kongresa 2008. upotrebe ftalata u izradi igračaka za djecu.

15.04.2016. 15:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh