« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 sat i 59 minuta
SAVJETI

Evo najboljeg razloga da dovoljno spavate

Jeste li se naspavali? Izgleda da je to, barem u mlađoj dobi, izuzetno važno kako kasnije u životu ne bili sigurno napaljeni na razne poroke

Klincima treba dovoljno sna
Klincima treba dovoljno sna (Arhiva)
Više o

djeca

,

zdrav san

,

poroci

Nedostatak sna u djetinjstvu tema je koja sve više dobiva na značaju u suvremenom društvu. Iako se često zanemaruje, san igra ključnu ulogu u fizičkom, emocionalnom i kognitivnom razvoju djece. Posljedice nedostatka sna u djetinjstvu mogu biti dugoročne, a jedna od zabrinjavajućih korelacija jest povećana sklonost uživanju u porocima u kasnijem odraslom životu.

Djeca koja redovito ne spavaju dovoljno, bilo zbog obiteljskih okolnosti, prekomjerne upotrebe elektroničkih uređaja ili drugih faktora, izložena su višem riziku od razvoja problema u ponašanju. San je esencijalan za pravilno funkcioniranje mozga, uključujući regulaciju emocija i donošenje odluka. Kada se ove funkcije poremete zbog kroničnog nedostatka sna, djeca mogu postati sklonija impulzivnom ponašanju i razvijanju nezdravih obrazaca.

Studije su pokazale da nedostatak sna u djetinjstvu može utjecati na povećanje rizika od zloupotrebe supstanci poput alkohola, duhana i droga u adolescenciji i odrasloj dobi. Razlog za to leži u činjenici da san pomaže u jačanju sposobnosti za samokontrolu i otpornost na stres. Kada se te sposobnosti naruše zbog neadekvatnog sna, pojedinci postaju podložniji vanjskim utjecajima i skloni traženju kratkoročnog olakšanja kroz poroke.

Osim toga, nedostatak sna negativno utječe na sposobnost učenja i pamćenja, što može dovesti do loših akademskih rezultata i smanjenog osjećaja samopoštovanja. Takvi faktori mogu dodatno potaknuti potrebu za bijegom od stvarnosti, što često uključuje konzumaciju psihoaktivnih supstanci.

Kako bi se spriječile ove negativne posljedice, važno je da roditelji, učitelji i zdravstveni djelatnici prepoznaju značaj sna i potiču zdrave navike spavanja od najranije dobi. Preporuča se stvoriti rutinu koja uključuje odlazak na spavanje u isto vrijeme svake večeri, izbjegavanje ekrana prije spavanja i osiguranje mirnog i tamnog okruženja za spavanje.

U zaključku, nedostatak sna u djetinjstvu nije samo prolazna faza, već faktor koji može oblikovati budućnost djeteta na vrlo ozbiljan način. Pravovremena intervencija i edukacija o važnosti sna mogu značajno smanjiti rizik od uživanja u porocima i osigurati zdravi psihološki razvoj djece.

26.08.2024. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh