« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POVIJESNA POGREŠKA

Evo Morales traži legalizaciju listova koke

Uživaoci se ne bi trebali unaprijed poveseliti jer je riječ samo o listovima koke, a ne o kokainu

Fotografija vijesti
Više o

kokain

,

Evo Morales

,

legalizacija

Bolivijski predsjednik Evo Morales zatražio je u ponedjeljak u Beču legalizaciju listova koke, smatrajući da je stavljanje listova koke na listu zabranjenih substanci "povijesna pogreška".

Bilivija se 2011. odlučila povući iz Konvencije o narkoticima kako bi "ispravila povijesnu pogrešku" glede uporabe listova koke kod starosjedilaca, kazao je Morales na 55. zasjedanju Povjerenstva UN-a o narkoticima, dijela Ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Prema njegovom mišljenju, žvakanje listova koke, što već stoljećima čini bolivijsko autohtono stanovništvo, nema nikakve veze s uživanjem droge. Naprotiv, stanovništvo Anda koku koristi u terapeutske svrhe, protiv gladi i umora zbog velikih nadmorskih visina.

Morales je, međutim, izrazio volju da pojača borbu protiv trgovine kokainom, ali je poručio da je njegovoj zemlji prijeko potrebna dodatna pomoć međunarodne zajednice. "Da listu koke, ne kokainu", istaknuo je Morales.


12.03.2012. 19:28:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    kaća77644
    12.03.2012. 22:25
    Molim popunite brzu anketu koja je u web adresu
  2. avatar
    mateo delacroix
    13.03.2012. 11:32
    Mi smo za. Lišće je u redu. Osim toga i kava izaziva ovisnost nakon 2-3 godine ispijanja šalica.
    Kokain u UK ionako smatraju za rekreativnu drogu jer ima previše uživaoca i nemoguće je spriječiti širenje te droge među populacijom GB.
    Osim toga, nije niti kokain toliko problem koliko sintetičke droge - samo u RH se svake godine registrira preko 40 novih vrsta droga a niti jedan jedini sintetički laboratorij.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh