« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TROPSKA OLUJA

Evakuiraju se ključni brodovi s bušotine BP-a

Ključnim brodovima stacioniranim iznad oštećene bušotine naftne korporacije BP u Meksičkom zaljevu je naređeno da se evakuiraju zbog dolaska tropske oluje Bonnie

(Getty Images)
Više o

tropska oluja

,

proračun za 2011.

,

kum rapa

Tropska oluja Bonnie, koja se razvila nad Bahamskim otočjem, u Meksički zaljev bi trebala ući tijekom vikenda. Oluja bi mogla odgoditi na 12 dana pokušaj da se bušotina trajno zatvori s tehnološkim blatom i betonom, rekao je u četvrtak na konferenciji za tisak admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda nacionalnim centrom za odgovor na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. "Iako ovo nije uragan, to je oluja koja će vjerojatno imati značajan utjecaj, pa mi poduzimamo odgovarajuće mjere", rekao je Allen na konferenciji za tisak u Mobileu, u Alabami.

Allen je u četvrtak navečer naredio da se evakuira desetak brodova s izvora naftne mrlje, uključujući i platformu koja buši pomoćnu bušotinu, kroz koju se treba trajno zabetonirati glavna bušotina na naftnom ležištu Deepwater Horizon.

"Iako te mjere mogu za nekoliko dana odgoditi naše napore da se bušotina trajno zatvori, sigurnost pojedinaca na mjestu bušotine naš je najveći problem", istakao je u izjavi Allen.

Allen je najavio da zbog povlačenja brodova, nekoliko dana neće biti izravne snimke kamera s tzv. glave bušotine na dubini od 1500 metara.

Bonnie je izazvala poplave u Portoriku, Dominikanskoj Republici i Haitiju prije dolaska do snage tropske oluje u četvrtak popodne, rekao je Allen, dodajući da se na mjestu izlijevanja nafte u subotu očekuje vjetar snage 65 km/h.

Guverner Louisiane Bobby Jindal u četvrtak je proglasio stanje elementarne nepogode, te naredio lokalnim čelnicima u priobalnim općinama da pozovu na evakuaciju niskih područja već u petak ujutro. Znanstvenici kažu da čak i velika oluja ne bi trebala utjecati na kupolu, koja je kilometar i pol ispod površine oceana, i oko 80 km od obale Louisiane. (hina/metro-portal)

23.07.2010. 08:52:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh