« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
ŠAMARANJE

Europsko strpljenje isteklo, slijedi kazna

Europska komisija će vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju koji je narušio prve mjesece članstva u Uniji

Reding vježba EU strogoću
Reding vježba EU strogoću (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

sankcije

,

Viviane Reding

Ulazak Hrvatske u EU u srpnju proslavljen je i kao oporavak od godina rata tijekom krvavog sloma Jugoslavije, piše Reuters. No Hrvatska se brzo našla u nesuglasju sa svojim novim kolegama zbog izmjena njenih zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana prije pristupanja skupini, a koji su, kaže Reuters, osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za neovisnost 1991-1995 od istraga drugdje u EU-u.

Oporbeni HDZ, optužio je lijevu hrvatsku vladu da ne poštuje propise EU-a kako bi zaštitila bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Zagreb će vjerojatno ove godine prekršiti i proračunska pravila EU-a zahvaljujući recesiji koja se produžila.

Očekuje se da Europska komisija uporabi članak iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da provede kaznene mjere ako se prekrše pravila EU-a, takozvani zaštitni članak, odnosno zaštitne mjere predviđene člankom 39 ugovora o pristupanju.

'Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni članak', rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan. On je rekao da će se to vjerojatno dogoditi na redovnom sastanku povjerenika EU-a idućeg tjedna.

Vlada u Zagrebu je nastojeći izbjeći sankcije prošlog mjeseca obećala da će u potpunosti primijeniti europska pravila.

No Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe, u pismu hrvatskom minsitru pravosuđa Orsatu Miljeniću od 4. rujna rekla je kako obećanje da će iduće godine promijeniti način provedbe europskog uhidbenog naloga nije dovoljno. Ona je rekla da bi nepoštivanje pravila moglo dovesti do odgode pristupanja Hrvatske zoni Schengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

Dvoje diplomata su Reutersu rekli da bi u ovom slučaju Komisija mogla iskoristiti sredstva namijenjena Hrvatskoj za poboljšanje nadzora granica u okviru pripreme za ulazak u Schengen.

13.09.2013. 08:33:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh