« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ČESTITAMO

Europska nagrada za Sinjsku alku

U Berlinu su u sklopu središnje konferencije Europske godine kulturne baštine dodijeljene nagrade EU-a za zaštitu baštine. Među dobitnicima je i Muzej Sinjske alke

Alka je poznata širom Europe i svijeta
Alka je poznata širom Europe i svijeta (Arhiva)
Više o

kulturna baština

,

Sinjska alka

„Drago nam je da je nagrada došla baš u godini koja je proglašena godinom kulturne baštine u Europskoj uniji", rekao je za DW ravnatelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić nakon uručenja nagrade na posebnoj svečanost održanoj u petak navečer u Berlinskom kongresnom centru na Alexenderplatzu. 

Kultura kao mehanizam za stvaranje europskog jedinstva

Svečanosti dodjele nagrada „Europa Nostra Award" prisustvovao je i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (na slici gore u sredini s dobitnicima) koji ni ovu priliku nije propustio kako bi apelirao na zajedništvo Europe. „Europa mora dobiti novo samopouzdanje, zadržati jedinstvo i svoju političku budućnost uzeti u vlastite ruke", rekao je njemački predsjednik. Među 29 dobitnika iz 17 europskih zemalja našao se i projekt Muzeja Sinjske alke koji je nagrađen u kategoriji „Obrazovanje, osposobljavanje i podizanje razine osviještenosti". Za jedan tako mladi muzej, kao što je muzej u Sinju, veliki uspjeh. „Ova nagrada nam daje daljnji poticaj za rad. Uz ovu nagradu smo dobili još nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja što je za muzej koji je otvoren prije nepune tri godine veliko postignuće", rekao je Filipović Grčić. Od 2010. Sinjska alka je na popisu Unesco-ve kulturne baštine a ove godine se održava po 303. put. Dobitnicima je öestitao i predjednik Europa Nostra Award, poznati opreni pjevaö Placido Domingo.

Raznolikost povezuje

Na konferenciji koja je počela 21. i traje do nedjelje (24. lipnja) u prvom planu se nalazi važnost europske kulturne baštine kao poveznog čimbenika u procesu stvaranja jednistvenog europskog identiteta. „Kulturna baština u svim svojim različitim oblicima jedna je od najvećih dragocjenosti Europe. Njome se grade mostovi među ljudima i zajednicama te između prošlosti i budućnosti. U središtu je našeg identiteta kao Europljana i ima ključnu ulogu u poticanju društvenog i gospodarskog razvoja. Čestitam dobitnicima nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. i njihovim timovima na izvanrednom i inovativnom radu. Zahvaljujući njihovoj nadarenosti i posvećenosti brojna su blaga europske kulturne baštine zaštićena i revitalizirana. Važno je reći da njihov rad omogućuje ljudima iz svih sredina da otkriju, istraže i upoznaju našu bogatu kulturnu baštinu, što je potpuno u duhu Europske godine kulturne baštine koju obilježavamo 2018.," rekao je Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. U radu konferencije sudjelovala je i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je govorila o Hrvatskoj kao zemlji kulturne raznolikosti. Ona je istaknula kako joj je drago što je upravo u sklopu ove konferencije dodijeljena nagrada Muzeju Sinjske alke koji, kako je rekla, svojim radom simbolizira uspješan rad na očuvanju kulturne baštine. „Ovo je primjer jednog projekta koji objedinjuje te aktivnosti. I vrhunski rad stručnjaka koji su muzej koncipirali i likovno oblikovali ali naravno u pozadini i veliku ljubav prema baštini i svijest lokalne zajednice o tomu da tu baštinu moraju čuvati", rekla je Obuljen Koržinek.

Piše: Nenad Kreizer/DW
25.06.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh