« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
PREKO OCEANA

Europska emancipacija od SAD-a

Nikada dosada "međuizbori" u SAD-u nisu izazivali toliku pozornost u Europi. Mnogi Europljani se nadaju da bi na njima moglo doći do ograničenja Trumpove moći. No bi li to Europi uopće išta donijelo?

Tko će vladati Capitol Hillom?
Tko će vladati Capitol Hillom? (Wikipedia)
Više o

SAD

,

EU

,

izbori

,

Donald Trump

,

midterms

Trenutno o oba doma američkog parlamenta - i u Senatu i u Predstavničkom domu - Republikanska stranka ima većinu. To predsjedniku Donaldu Trumpu trenutno omogućuje vladanje bez pretjeranog natezanja s demokratima. No dosadašnja američka politička tradicija pokazuje da bi se to uskoro moglo promijeniti. Na takozvanim "međuizborina" (midterms), dakle izborima u sredini predsjedničkog mandata, bira se novi sastav Predstavničkog doma i trećina svih senatora. U pravilu s tih izbora oporba izlazi ojačana.

Tome se nada i Elmar Brok, vanjskopolitički stručnjak njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i blizak suradnik kancelarke Angele Merkel. Ovaj dugogodišnji predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta smatra da bi za američki politički princip parlamentarne kontrole "checks and balances" bilo dobro kada bi demokrati osvojili barem jedan dom parlamenta, po svoj prilici Predstavnički dom.

Protekcionizam je američki, ne samo Trumpov model

No za Europu bi to moglo imati  negativne posljedice. Ukoliko Trump izgubi sadašnji oslonac u parlamentu, on bi se još više mogao okrenuti vanjskoj politici, "a to bi nas moglo učiniti još nervoznijima", kaže Trump. A Europljani su i sada već prilično nervozni, prije svega zbog Trumpove protekcionističke politike u međunarodnim trgovinskim odnosima. Nakon uvođenja kaznenih carina na čelik i aluminij iz EU-a, Trump najavljuje i povećanje carina na automobile - a to bi ponajviše pogodilo Njemačku kao izrazitu automobilsku izvoznu zemlju. Trenutno u tom trgovinskom ratu međutim vlada zatišje: predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uspio je isposlovati privremeni "prekid vatre", kako sam kaže: nema novih carina dok traju trgovinski pregovori.

No jačanje demokrata u SAD-u ne mora značiti i popuštanje napetosti: Josef Braml iz berlinskog trusta mozgova Njemačka udruga za vanjsku politiku ne očekuje velike promjene u trgovinskoj politici SAD-a. "Demokrati su se već odavno radikalizirali, kada je riječ o slobodnoj trgovini. Oni se već dugo zalažu za protekcionističke mjere. Ono što je s Trumpom novo je to da je on ojačao i protekcionističke snage među republikancima."

No Braml ide još dalje. On smatra da bi demokratska većina u Parlamentu mogla čak biti šansa za Trumpa. On bi naime uz pomoć demokrata mogao kroz Kongres progurati milijardske infrastrukturne programe, što bi mu onda otvorilo vrata ka drugom mandatu za dvije godine.

Suverenost - bez obzira na Bijelu kuću

U odnosu na EU je Trumpovo stajalište jasno: kada se radi o trgovini, za njega je Europa "neprijatelj". "Na duge staze bi planirana porezna reforma u SAD-u, jačanje političkog utjecaja na financije kao i labavljenje strogih pravila na financijskom tržištu mogli imati negativne posljedice za Europu", smatra Laura von Daniels iz berlinske Zaklade za znanost i politiku, trusta mozgova koji savjetuje i njemačku vladu.

S druge strane bi, kako se nadaju neki analitičari, demokratska većina u Kongresu mogla pokrenuti postupak za razrješenje dužnosti predsjednika, tzv. impeachment. Trenutno posebni istražitelj Mueller pokušava naći odgovor na pitanje, je li Trumpov predizborni tim imao pomoć Rusije i jesu li za to obećavane neke političke protuusluge. No ima i glasova koji upozoravaju na opasnost, koju bi takav razvoj događaja mogao nositi sa sobom. "U vremenima dok traje impeachment posebno je velika opasnost da predsjednik pokuša izvesti neku vanjskopolitičku akciju", napominje Elmar Brok. To bi moglo značiti primjerice pokretanje neke vojne intervencije, recimo prema Iranu ili Sjevernoj Koreji.

Hoće li na Capitol Hillu uskoro vladati demokratska većina?

Drugim riječima, bez obzira kakve rezultate donesu ovi američki međuizbori, za Europu to neće značiti neko veliko poboljšanje. Posebno kada se radi o trgovinskoj politici. A i prema saveznicima unutar NATO-a je Washington postao prilično nepredvidiv. Zato su i nakon ovih izbora, bez obzira na ishod, svi scenariji mogući. "SAD to neće obaviti za nas. Mi moramo kao Europljani misliti svojom glavom, mi moramo biti suvereniji", smatra Josef Braml. EU se mora djelomice osloboditi dominacije Sjedinjenih Država i trebao bi razviti svoju vlastitu, dosljednu i promišljenu poziciju u svjetskoj politici - i to bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući ili kakvi će biti rezultati američkih međuizbora.

 

Piše: Christian F. Trippe/DW
04.11.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh