« Putovanja
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
LOVICA??

Europljani će ove godine više putovati

Ovoga ljeta 60 posto Europljana planira ići na odmor, čime je njihov udio porastao prvi puta u nekoliko godina, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos

Europljani će ipak putovati na ljeto
Europljani će ipak putovati na ljeto (Arhiva)
Više o

Barometar odmora

,

top putovanja

,

top putovanja

Barometar odmora koji izrađuje tvrtka za istraživanje Ipsos za Europ Assistance, globalnog pružatelja usluga podrške, već 15 godina ispituje planove Europljana za odmor u razdoblju od lipnja do rujna. Istraživanje se temelji na uzorku od 3.510 Europljana - Francuza, Nijemaca, Britanaca, Talijana, Španjolaca, Belgijanaca i Austrijanaca.

U 2015. godini, 'nakon tri godine pada ili stagnacije', porastao je broj ispitanika koji planiraju ljetni odmor. Tako je šezdeset posto ispitanika izjavilo da će ovog ljeta ići na odmor, što je čak šest postotnih bodova više nego u 2014. godini. Razlike između zemalja također se smanjuju, pa je tako značajno porastao udio onih koji planiraju odmor i u zemljama najteže pogođenim gospodarskim teškoćama u posljednjih nekoliko godina.

U Španjolskoj je tako postotak ispitanika koji planiraju odmor porastao za 18 postotnih bodova, na 60 posto, u Italiji za osam postotnih bodova, također na 60 posto, a u Belgiji za 10 postotnih bodova, na 57 posto. Francuska i Njemačka, gdje je udio tih ispitanika proteklih nekoliko godina bilježio skromniji pad, također sada bilježe rast, za pet postotnih bodova, na 63 posto u Francuskoj, odnosno za šest postotnih bodova, na 62 posto u Njemačkoj.

Velika Britanija ostala je na 55 posto, dok je Austrija izgubila nekoliko postotnih bodova i pala na 62 posto u odnosu na rekord u 2014., navodi se u istraživanju. Osim planova za odmor, Europljani su također otkrili da će malo više trošiti. Prosječni proračun za godišnji odmor Europljana iz eurozone "iznosit će ove godine 2.390 eura, odnosno 180 eura više nego prošle godine", pokazuje istraživanje.

Taj uzlazni trend odnosi se ipak na zemlje koje već imaju najviše proračune za godišnje odmore, kao što su Njemačka i Austrija, dok je u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj "trend ostao nepromijenjen ili su se proračuni neznatno smanjili". Većina je ispitanika kao odredište odabrala obalu, pa tako njih 62 posto planira odmor na plaži, kao i u 2014. I planine postaju sve atraktivnije, gdje se planira odmarati 20 posto ispitanika, u odnosu na 18 posto u 2014., odnosno 14 posto u 2013.

05.06.2015. 12:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh