« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
europski hladni rat

Europa u kolapsu zbog ruske blokade plina

SAD: Prekid isporuke plina Europi "neprihvatljiv"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruski plin

,

obustava isporuke plina Ukrajini

,

isporuka plina

,

obustava isporu plina Hrvatskoj

,

Rusija i Ukrajina

Sjedinjene Države u utorak su izrazile "žaljenje" zbog eskalacije spora oko isporuka prirodnog plina između Rusije i Ukrajine, a posljedični prekid isporuke plina drugim europskim zemljama ocijenile "neprihvatljivim".

"Žalimo zbog eskalacije spora oko plina između Ukrajine i Rusije, koji je rezultirao smanjenim dotokom plina europskim potrošačima. Ti prekidi isporuke plina su neprihvatljivi", naglasio je u priopćenju State Department.

Američko Državno tajništvo pozdravilo je najavu tvrtki Gazprom i Naftohaz o nastavku pregovora 8. siječnja i pozvalo obje strane da se u dobroj vjeri založe za rješavanje spora na transparentan, komercijalan način.

"Ova epizoda ističe potrebu za različitim izvorima prirodnog plina, kao i drugih isporuka energije", upozorava State Department.

Američki mediji izvješćuju u utorak kako je "rusko-ukrajinski plinski spor pogodio Europu snagom zimske oluje", prekidajući opskrbu u desetak zemalja.

U noći između 6. i 7. siječnja Rusija je u potpunosti obustavila isporuku plina preko Ukrajine, nakon cjelodnevnih svađa u kojima Rusija tvrdi da Ukrajina krade plin namijenjen Europi, dok Ukrajinci tvrde da Rusi smanjuju isporuku.

Naime, Rusija je s početkom godine obustavila isporuku plina za ukrajinske potrebe zbog nagomilanih dugova.

Deseci tisuća ljudi ostavljeni su bez grijanja, a vlade se bore da nađu alternativne izvore energije, navodi se u izvješćima. (hina/metro-portal)

07.01.2009. 09:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh