« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
njet!

Rusija potpuno zatvorila plin!

Božićni ruski poklon Europi je ruska zima u radijatorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruski plin

,

obustava opskrbe plinom

,

nema plina

,

plin za Ukrajinu

Rusija je u srijedu u potpunosti prekinula opskrbu Europe plinom preko Ukrajine, što predstavlja kulminaciju spora između Moskve i Kijeva oko opskrbe plinom, javljaju novinske agencije.

Opskrba ruskim plinom Austrije, Slovačke, Češke i Rumunjske prekinuta je u srijedu, zbog čega su te tri zemlje od sada na popisu država članica EU-a koje su na zimskim temperaturama, mahom ispod nule, ostale u potpunosti bez ruskog energenta, prenio je dpa.

Moskva i Kijev pokazuju vrlo slabe naznake brzog rješenja razmirica oko cijene plina koji je doveo do smanjenja ruske opskrbe Zapada tim energentom, a u nekim je zemljama prisilio vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi dopunili minimalne zalihe goriva, izvješćuje Reuters.

Zamjenik predsjednika Gazproma Alexander Medvedev, koji trenutačno boravi u Berlinu, potvrdio je informaciju o prekidu isporuke plina. Odluka o potpunome prekidu isporuke uslijedila je nakon što je Ukrajina zatvorila posljednju od četiri velike pumpne stanice plinskog terminala na granici Ukrajine i EU-a, kazao je Medvedev.

Češki uvoznik plina RWE Transgas izvijestio je kako je glavni tranzitni plinovod iz Rusije prema Češkoj i prema zapadnoj Europi prekinut od ponoći. Austrijski OMV, koji je već izvijestio o znatnom smanjenju isporuke ruskoga plina, u srijedu je objavio kako je dotok plina u potpunosti prekinut. Ista je informacija stigla iz Slovačke.

Rusija je 1. siječnja prekinula dostavu plina Ukrajini zbog duga i neriješenog pitanja nove cijene plina za 2009. godinu. Rusija isporučuje Europi 40 posto od sveukupne količine uvezenog plina koji gotovo u cijelosti prolazi Ukrajinom.

Moskva i Kijev razmjenili su u međuvremenu optužbe i uvrede - Rusija tvrdi da je Ukrajina "ukrala" dio ruskog plina namijenjenog Europi dok Ukrajina osuđuje "pretjerane cijene" koje traži Moskva.

Ovaj sukob potpiruje bojazni od ponavljanja scenarija iz 2006. godine kada je ukrajinsko-ruski spor oko plina ozbiljno poremetio opskrbu plinom u više europskih zemalja.

U utorak je i Hrvatskoj drastično smanjena isporuka plina iz Rusije, te su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe za pojedine kategorije potrošača.

Opskrba Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske ruskim plinom preko Ukrajine u utorak je također obustavljena. (hina/metro-portal)

07.01.2009. 10:42:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh