« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
ljudi, je li to moguće

Smrt i razanje u Gazi

Izrael nastavlja krvavi pohod tenkovima, Chavez nazvao napad na Gazu holokaustom

Dijete poginulo u UN-ovoj školi u Gazi u napadu izraelskih tenkova
Dijete poginulo u UN-ovoj školi u Gazi u napadu izraelskih tenkova (Getty Images)
Više o

Gaza

,

reakcije Gaza

,

Izrael napad Gaza

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez u utorak je izraelsku ofenzivu u Gazi nazvao palestinskim holokaustom i dodao da bi predsjednicima Izraela i Sjedinjenih Država trebalo suditi na međunarodnome sudu.

"Holokaust, eto što se upravo događa u Gazi", rekao je Chavez za televiziju. "Predsjednika Izraela u ovome bi trenutku trebalo odvesti na Međunarodni kazneni sud zajedno s predsjednikom Sjedinjenih Država".

Socijalist Chavez žestoki je kritičar izraelskoga saveznika SAD-a. Venezuelski predsjednik tu zemlju naziva dekadentnim carstvom, a u ponedjeljak je optužio službeni Washington da je otrovao nekadašnjega palestinskog predsjednika Jasera Arafata kako bi destabilizirao Bliski istok i opravdao izraelske upade uz američki blagoslov.

Chavez je ponovno najglasniji i jedini koji ima hrabrosti reći ono što misli puno ljudi, no nemaju zemlju bogatu naftom koja im stoji iza leđa. Kap koja je prelila čašu Chavezova, a bilo bi dobro i međunarodnog, strpljenja činjenica je da su izraelske granate pogodile u utorak tri puta područje UN-ove škole u Gazi, gdje su, prema izvješćima s terena, stotine palestinskih žena i djece tražili utočište od borbi, a prema posljednjim informacijama, 44 civila, među kojima veliki broj djece, ubijeno je u ta dva napada.

UN je već nakon pada druge granate objavio priopćenje u kojem je zatražio istragu o ovome incidentu, ali i ostalima u kojima su izraelski napadi odnijeli civilne žrtve. Škola koja je pogođena smještena je u izbjegličkom logoru Jebaliya.

Reagirajući na val ogorčenja međunarodne zajednice zbog napada na školu, izraelske vojne vlasti jučer su objavile kako je do napada došlo jer je iz UN-ova kompleksa na njihove postrojbe otvorena vatra. Kasnije su ustvrdili kako su među mrtvima dva Hamasova militanta koji su ispaljivali rakete na izraelske vojnike, te da je u zgradi škole bilo pohranjeno i palestinsko naoružanje.

Granatiranje UN-ove škole najsmrtonosniji je napad od početka izraelske kopnene ofenzive na Gazu, druge faze operacije kojoj je cilj uništiti infrastrukturu militantne skupine Hamas. Prema najnovijim podacima, od početka operacije ubijeno je 600 ljudi, od čega su čak pola njih, tvrde UN-ovi i palestinski izvori, civili.

Zbog incidenta za koji analitičari tvrde kako bi mogao pojačati pritisak na Izrael da obustavi operaciju, oglasio se i novoizabrani američki predsjednik Barack Obama. On je u svojem prvom istupu od početaka borbi u Gazi rekao kako ga "duboko zabrinjava gubitak života civila u Gazi i Izraelu".

Izraelski tenkovi prodrli su četvrtog dana izraelske kopnene invazije u Khan Yunis, grad na jugu pojasa Gaze, izbjeglički logor i uporište islamskog pokreta otpora Hamas, izjavili su palestinski očevici, no Izrael tu vijest još nije potvrdio. Izraelska strana u međuvremenu i dalje odbija primirje, a kao ključni uvjet prekida vatre zatražila je da se spriječi ponovno naoružavanje Hamasa.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om za sada reagiraju kao i uvijek, tj. ograđuju se od civilnih žrtava no ne osuđuju Izrael, te papagajski ponavljaju da je Hamas teroristička organizacija.

Ono što se zaboravlja je činjenica da je Hamas pobijedio na izborima. Jednako tako na vlast je došao i George Bush (iako je njegov izbor bio pun sumnji u namještanje, za razliku od Hamasovog), Barack Obama, Angela Merkel, Sarkozy i svi ostali koji trenutno mudro šute. No, kako više nemaju „Lorda" Carringtona da ga pošalju u palestinsku samoupravu kako bi on odredio tko će dobiti izbore, vrijeme je za otrežnjenje. I Hugo Chavez bio je na izborima, a bogami i Putin, ma koliko ti izbori posjećali na pobjedu KPJ nakon drugog svjetskog rata.

A Putina, pa ni Busha, takozvani slobodni svijet ne naziva teroristima, iako imaju običaj nepozvani uletavati vojskom u druge zemlje, raketirati i ubijati civile po vlastitom nahođenju.

Nakon ovoga, ne čudi podatak da se 70.000 iranskih studenata dobrovoljno prijavilo za samoubilačke napade na izraelske ciljeve, i da Al-Qaida poziva na opći napad na Izrael i zapadne zemlje koje ga podržavaju svim sredstvima. 

06.01.2009. 22:30:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    07.01.2009. 00:12
    Izrael je umjetna država, nastala na mitu i opravdana holokaustom. No, Izrael danas ima kastinsko uređenje, rasistička je država , a ovo što radi Palestincima je čisti holokaust. Izrael je i oformljen kako bi provocirao Arape i potaknuo ih na izazivanje trećeg svjetskog rata. Čast osviještenim Židovima, ali ovo je čisti fašizam najgore vrste. Izraelci - probudite se! Moje iskreno divljenje i podrška svima koji već jesu - http://www.youtube.com/watch?v=iPExzYSPXjc&eurl=
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh