« Biznis
objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana
MOLIM?!

Europa razmišlja o zajedničkom porezu?

Ministri financija eurozone postigli su prošlog tjedna dogovor o 500 milijardi eura vrijednom hitnom programu pomoći u sanaciji posljedica pandemije koronavirusa

Dakle, još i to?
Dakle, još i to? (Arhiva)
Više o

EU

,

zajednički porez

Treba više mašte da bi se riješile ekonomske posljedice epidemije novog koronavirusa, poručio je čelnik eurogrupe, naznačivši da bi Europa trebala razmisliti o zajedničkom porezu.

"Jasno je da možemo biti maštovitiji", kazao je Mario Centeno zastupnicima Europskog parlamenta.

"U Europi i drugim međunarodnim forumima, poput OECD-a, naveliko se raspravlja o porezima koji bi mogli biti europske prirode", dodao je čelnik eurogrupe, ne precizirajući na kakvu vrstu poreza misli.

Ministri financija eurozone postigli su prošlog tjedna dogovor o 500 milijardi eura vrijednom hitnom programu pomoći u sanaciji posljedica pandemije koronavirusa, ali zemlje članice i dalje su podijeljene oko pitanja kako financirati ekonomski oporavak.

Koplja se lome oko predloženog izdanja zajedničkog duga koji predlažu u prvom redu Francuska, Italija, Belgija, a protive mu se fiskalno konzervativne europske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Finske i Austrije.

Čelnik eurogrupe nedavno je kazao da ne isključuje mogućnost izdanja 'euroobveznica', ali je istaknuo da se razmatraju i druge ideje, poput francuskog prijedloga o osnivanju fonda za oporavak koji bi se financirao izdanjem zajedničkih obveznica.

"Trenutno nam znanje iz starih ekonomskih udžbenika ne može puno pomoći u smišljanju reakcije na krizu", kazao je Centeno.

"U ovom trenu dio odgovora ne leži u inzistiranju na nekadašnjim doktrinama i vizijama drugačijeg konteksta dužničkih kriza iz prošlosti", ocijenio je čelnik eurogrupe.

Dodaje da će "izdanje duga" biti među prijedlozima o kojima će ministri financija razgovarati ubrzo nakon posebnog sastanka Europskog vijeća, zakazanog 23. travnja.

17.04.2020. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh