« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STRAH OD ZARAZE

Euro pod pritiskom zbog grčke dužničke krize

Strah od kreditne krize u Europi još uvijek je tržištu najveći razlog za zabrinutost, izjavili su ekonomski stratezi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

euro

,

Grčka

,

grčka ekonomija

Ulagači su u ponedjeljak pozornost usmjerili na daljnje poteze Europske unije u vezi s grčkom krizom i mlako su reagirali na najnovije podatke o japanskom gospodarskom rastu, što je izazvalo pad eura prema dolaru na međunarodnim valutnim tržištima.

Euro je tako prema dolaru oslabio na 1,3614 dolara. Prema jenu je također oslabio, na 122,52 jena. Dolar je prema jenu ojačao i njime se trgovalo po 89,99 jena.

Pozornost tržišta usmjerena je na sastanak ministara financija Europske unije u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu.

Očekuje se da će ministri poduprijeti mjere usmjerene na obnovu proračunske discipline u Grčkoj uslijed zabrinutosti da njezin veliki proračunski manjak i ogromna razina duga prijete 16-članoj eurozoni kao cjelini.

"Pažljivo pratimo sastanak ministara financija EU", kazao je Hideaki Inoue, glavni valutni strateg Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp-a. "Strah od kreditne krize u Europi još uvijek je tržištu najveći razlog za zabrinutost", dodaje.

Europska je jedinstvena valuta pogođena i strahovanjem da će se grčka dužnička kriza preliti na eurozonu u cjelini, kao i zbog podataka koji su ukazali na stagnaciju europskog gospodarskog oporavka.

Najnoviji u petak objavljeni podaci pokazali su da je njemačko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2009. stagniralo, dok je talijansko ponovno zabilježilo pad aktivnosti. Čitava 16-člana eurozona porasla je za samo 0,1 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Pozornost tržišta privukla je i najava kineske središnje banke da od 25. veljače po drugi puta u ovoj godini povisuje obvezne rezerve banaka za pola postotnog boda. Tržišta su tu odluku protumačila kao inicijativu vlade u Pekingu da spriječi pregrijavanje gospodarstva.

To je nagnalo ulagače da se okrenu dolaru, kojeg se smatra tradicionalnim sigurnim utočištem za kapital.

Istodobno, tržišta nisu osobito reagirala ni na najnovije podatke iz Japana, koji su pokazali rast gospodarstva te zemlje za 1,1 posto u razdoblju od listopada do prosinca 2009. na tromjesečnoj, te za 4,6 posto na godišnjoj razini. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 16:31:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh