« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NAJBOLJI POGLED

ISS dobio promatračku palubu

Ugradnjom nove sobe i promatračke platforme uglavnom je završen velik posao proširenja svemirske postaje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NASA

,

Međunarodna svemirska postaja

,

Endeavour

,

ISS

,

Tranquility

Astronauti su u ponedjeljak na Međunarodnu svemirsku postaju ugradili promatračku palubu odakle će se posadi pružati pogled na Zemlju.

Posada svemirske letjelice Endeavour koristila se robotskom rukom i spojila kupolu izrađenu u Italiji s novom sobom nazvanom "Tranquility", koja je na postaji bila dograđena u petak.

Astronaut Terry Virts objasnio je da će vidikovac "pomoći posadi u mnogim robotskim operacijama" jer će "oni odsad imati širok pogled u raznim smjerovima".

S ugrađenom novom sobom Tranquility i promatačkom palubom, kojih je vrijednost 100 milijardi dolara, uglavnom je završen velik posao proširenja svemirske postaje.

NASA planira još četiri svemirske misije dopremanja komponenata za postaju koja je projekt 16 država i gradi se od 1998. godine.

Endeavour je 8. veljače na 13-dnevno putovanje ponio šest astronauta, a povratak je planiran za nedjelju u svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Nova soba Tranquility ima toalet, generator za kisik, pročišćivač zraka, sustav recikliranja vode i sveu drugu opremu potrebnu za život posade na svemirskoj postaji. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 16:11:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh