« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
BATERIJE

EU želi zamnjenive baterije

Potrošačima u EU morat će biti omogućeno da sami mijenjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i prijenosna računala, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Europskom parlamentu

Morate si ju zamijeniti!
Morate si ju zamijeniti! (Arhiva)
Više o

EU

,

mobiteli

,

laptop

,

baterije

Trebat će tri i pol godine da se pravila o zamjeni baterija počnu primjenjivati od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Europski parlament.

"Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima", izvijestio je zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Malte Gallée.

Također, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli predstavljati sigurnosne probleme prilikom zamjene baterija te profesionalni medicinski uređaji.

Povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton naglasio je da su baterije od središnje važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030.

Nova pravila također uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada morat će se ponovno koristiti u novim baterijama.

11.12.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh