« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EUROZONA

EU želi uvesti nove sankcije rastrošnim zemljama

Problem eurozone je financijska nedisciplina zemalja članica, koje bi ubuduće trebale striktno provoditi dogovoreno

(Shutterstock)
Više o

EU

,

eurozona

,

kriza

,

motori

Europski ministri financija dogovorili su se u ponedjeljak navečer da će osmisliti nove sankcije za prezadužene zemlje kako bi ojačali Pakt o stabilnosti i da će EU prethodno preispitati njihove nacrte nacionalnih proračuna.

Dogovor postignut nakon sjednice u Luxembourgu, pod predsjedanjem predsjednika EU-a Hermana Van Rompuyja, obuhvaća mogućnost sankcija čak i ako nije premašena sadašnja granica od 3 posto BDP-a, koja je u Paktu utvrđena za javne deficite, rekao je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy na tiskovnoj konferenciji.

Te sankcije koje još treba definirati, mogle bi se uvesti ako neka zemlja zanemari upozorenja svojih partnera o pogoršanju stanja u javnim financijama, ili ako ukupna razina njezina duga naglo raste.

Još jedna novost o kojoj razmišlja EU je da ubuduće veći naglasak stavi na kontrolu ukupnog duga koji ne bi smio prijeći 60 posto BDP-a, a ne samo godišnjih deficita.

Ministri su usto prihvatili načelo o odobravanju glavnih smjernica nacrta nacionalnih proračuna u EU-u prije nego se o njima raspravlja u nacionalnim parlamentima.

Ta bi inicijativa trebala pomoći u zaoštravanju proračunske discipline. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 07:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh