« Svijet
objavljeno prije 14 godina
DEMOKRATSKA STRANKA

Imenovana nova japanska vlada

Ključno ministarstvo financija povjereno je nekadašnjem pomoćniku u ministarstvu Yoshihiku Nodi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japanska vlada

,

Mario Scheiber

Novi japanski premijer Naoto Kan u utorak je imenovao novu vladu lijevog centra čiji je zadatak oživljavanje drugog svjetskog gospodarstva, popravljanju odnosa sa SAD-om i vraćanju povjerenja Japanaca.

Peti šef vlade u četiri godine, 63-godišnji Kan preuzima kormilo vlasti uz podršku više od 60 posto javnosti spremne dati drugu priliku Demokratskoj stranci Japana, usprkos nesretnom iskustvu vlade Yukia Hatoyame.

Hatoyama, izabran trijumfalno prošlog ljeta nasuprot konzervativcima, koji su na vlasti bili više od 50 godina, nije održao svoje obećanje i za osam i pol mjeseci svog mandata na čelu vlade iznevjerio velike nade koje su Japanci polagali u njega.

Vlada, koju će ustoličiti car Akihito u utorak navečer, sastavljena je od 17 ministara i državnih tajnika, od kojih je čak 11 zadržalo položaj koji su zauzimali u prošlom kabinetu.

Preuzeti su ministri glavnih ministarstava: Katsuya Okada na čelu ministarstva vanjskih poslova, Toshimi Kitazawa obrane i Seiji Maehara prometa.

Ključno ministarstvo financija koje je predvodio u dosadašnjoj vladi Kan, povjereno je njegovom nekadašnjem pomoćniku Yoshihiku Nodi (52), velikom zagovorniku proračunske suzdržanosti.(hina/metro-portal)

08.06.2010. 10:06:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh