« Svijet
objavljeno prije 9 godina
AKCIJA

EU sprema pomorsku operaciju protiv krijumčara izbjeglica

Mjesec dana nakon strašne nesreće Europska unija u ponedjeljak počinje pomorsku operaciju kako bi "razbila" djelatnost krijumčara koji zlorabe nesreću izbjeglica

Žestok udar na krijumčare ljudi
Žestok udar na krijumčare ljudi (Arhiva)
Više o

Libija

,

izbjeglice

,

ilegalni imigranti

U ovoj dosad neviđenoj operaciji sudjelovat će ratni brodovi i izviđački zrakoplovi europskih vojska u moru ispred obale Libije koja je postala jedna od najvećih tranzitnih točaka za imigrante koji žele u Europu. Ta misija zahtijeva pristanak Ujedinjenih naroda i zapravo će biti operativna tek u lipnju. No o njoj će u ponedjeljak formalno odlučivati 28 ministara vanjskih poslova EU-a nakon sjednice s ministrima obrane.

EU koji optužuju za pasivnost, pa i ravnodušnost, pod pritiskom je dok se nastavljaju tragedije s izbjeglicama u Sredozemnome moru.

Nesreća koja je potresla cijelu Europu i potaknula čelnike na djelovanje dogodila se u noći s 18. na 19. travnja. U njoj je život izgubilo 800 ljudi, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale.

Čelnici EU-a su na izvanrednoj sjednici 23. travnja zatražili operaciju u kojoj bi "zaplijenili i uništili plovila" krijumčara iz Libije prije nego budu korištena. Usto su odlučili povećati izdvajanja za Triton i Posejdon, dvije operacije nadzora i spašavanja na Sredozemnome moru povjerene Frontexu, agenciji za čuvanje vanjskih granica.

18.05.2015. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh