« Svijet
objavljeno prije 11 mjeseci i 15 dana
EU

EU protiv ograničavanja uvoza iz Ukrajine

EU kritizira odluku Poljske i Mađarske o zabrani uvoza ukrajinskog žita. Europska komisija inzistira na tome da je ona nadležna za trgovinsku politiku

Ima ga stvarno puno...
Ima ga stvarno puno... (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

uvoz

,

žito

Potez Jaroslawa Kaczynskog, čelnika lidera poljske vladajuće stranke i zamjenika premijera, bio je iznenađenje za Europsku komisiju u Bruxellesu: žitarice, uljarice, mliječni proizvodi i meso više se ne smiju u Poljsku uvoziti iz Ukrajine. „Moramo ispraviti greške", rekao je Kaczynski u subotu na skupu svoje nacionalne konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Mađarska je odmah podržala tu mjeru.

Prošlog vikenda Europska komisija je na to reagirala suhoparnom izjavom. U ponedjeljak (17.4.) glasnogovornici komisije konačno su pokušali objasniti što se događa. „Važno je podsjetiti da je trgovinska politika isključiva nadležnost Europske unije. To znači da se odluke mogu donositi samo na europskoj razini. Jednostrane mjere zato nisu moguće", rekla je Miriam Garcia Ferrer, glasnogovornica EU-a za trgovinu.

Sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom

S obzirom na to da na unutarnjem tržištu 27 zemalja članica EU-a ne postoje granice ili carine za robu, s ukrajinskim žitom se može slobodno trgovati unutar Unije, čak i ako Poljska ili Mađarska uvedu zabranu uvoza. Da bi zabrana uvoza bila efikasna trebalo bi ju podržati svih 27 država članica.

Miriam Garcia Ferrer je naglasila da između EU-a i Ukrajine postoji sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini, kojem naravno podliježu i Poljska i Mađarska, kao i sve druge članice. Prema tom sporazumu, carine na ukrajinski izvoz, u i kroz EU, nakon ruskog napada uglavnom su ukinute. Time bi se Ukrajini trebalo omogućiti da prodaje žito i drugu robu u inozemstvu, zaobilazeći crnomorske luke koje Rusija napada.

Pravne službe Europske komisije trenutno ispituju argumente poljskih i mađarskih vlasti o zabrani uvoza, koje govore o narušavanju tržišta, problemima za lokalne poljoprivrednike ili kršenju proizvodnih procesa. Ako ne postoji pravni temelj za takvo jednostrano djelovanje, Europska komisija bi teoretski mogla pokrenuti postupak protiv Poljske i Mađarske zbog kršenja sporazuma. „U kontaktu smo sa svim stranama, uključujući i ukrajinsku", ističe glasnogovornica Ferrer.

Umjesto kazni potrebna su rješenja

„Ovdje imamo posla s ratom", rekao je Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Očigledno je da bi stradali poljoprivrednici i narod Ukrajine. „Europska unija i njene države članice dale su sve od sebe da pomognu Ukrajini. Nije nam cilj dodatno opterećivati stanovništvo u EU-u. Zato se ne radi o sankcijama, već́ o pronalaženju rješenja koja su utemeljena na zakonima EU-a, koja uzimaju u obzir interese i Ukrajinaca i EU-a."

Mnogi političari u državama na istočnom krilu Europske unije kao rješenje vide ponovno uvođenje carina na uvoz iz Ukrajine. Europska komisija predložila je upravo suprotno: produženje bescarinskog režima za napadnutu Ukrajinu za još godinu dana. Od početka rata gospodarska proizvodnja u Ukrajini pala je za trećinu. Izvoz je zato od vitalnog značaja za njen opstanak. Budući da crnomorski izvoz ovisi o dobroj volji Rusije, hitno su potrebni alternativni kopneni putevi.

Više novaca kao rješenje?

Pet članica EU-a, Poljska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska, prije četiri tjedna su pismeno od Europske komisije zatražile pomoć́ za svoje poljoprivrednike i proizvođače hrane koji ispaštaju zbog jeftinog uvoza iz Ukrajine. Kao rezultat toga EU je krajem ožujka dogovorila paket pomoći vrijedan 56 milijuna eura, koji zemlje članice već́ mogu koristiti za obeštećenje svojih poljoprivrednika.

Europska komisija trenutno radi na drugom paketu pomoći, čiji iznos još uvijek nije poznat, priopćila je glasnogovornica za trgovinska pitanja Miriam Garcia Ferrer. Više novaca bi možda moglo vratiti poljsku i mađarsku vladu na kurs EU-a, jer carinske olakšice za Ukrajinu odobrile su sve članice, a isto tako i takozvane „rute solidarnosti" za bescarinsku trgovinu za svu vrstu robe iz i za Ukrajinu.

Žito, koje sada izaziva probleme, posebno u Poljskoj, trebalo bi se zapravo izvoziti u treće zemlje. Međutim, ono često ostaje u zemljama susjedama Ukrajine i prodaje se, jer navodno postoje logistički problemi s daljnjim transportom. Proteklih tjedana poljska vlada je osnovala komisiju za istragu mogućih slučajeva prijevare.

Poljska vrši pritisak

Novi poljski ministar poljoprivrede Robert Telus je početkom travnja postigao dogovor s ukrajinskim kolegom Mykolom Solskym o prolasku kroz Poljsku na desetke tisuća tona ukrajinskog izvoza mjesečno. Čini se da trenutno od tog sporazuma nema ništa. Ministri su se htjeli ponovo konsultirati ovog ponedjeljka. Stručnjaci i dužnosnici u Bruxellesu također će ovih dana razgovarati o tome kako riješiti trgovinski sukob.

No ova kriza nije došla iznenada. Još u prosincu 2022. političari poljske vladajuće stranke PiS zahtijevali su smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Poljski poljoprivrednici već́ mjesecima prosvjeduju protiv jeftinije konkurencije iz ratom zahvaćene susjedne zemlje. U Poljskoj se na jesen održavaju izbori. Prema pisanju poljskih medija, inicijativa stranke PiS bi se također mogla vidjeti kao manevar u predizbornoj kampanji.

Primjer Poljske i Mađarske bi mogle slijediti i druge zemlje. Bugarska vlada je najavila da bi se mogla pridružiti zabrani uvoza ukrajinskog žita. Bugarska je do sada od EU-a dobila 16 milijuna eura nadoknade za pretrpljene gubitke, a ministar Gechev sada traži još 50 milijuna eura. Slovačka je još prošli tjedan zabranila uvoz određene robe, no njezina trgovinska razmjena s Ukrajinom je prilično mala u usporedbi s Poljskom.

Piše: Bernd Riegert/DW
19.04.2023. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh