« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
HMM ...

EU pazi na sigurnost hrane?

Visoki europski dužnosnik poručio je europskim potrošačima kako se ne moraju brinuti da će Sjedinjene Države moći izvoziti kloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima u Europu

Hoće li najgori GMO ostati u SAD?
Hoće li najgori GMO ostati u SAD? (Shutterstock)
Više o

hrana

,

SAD

,

EU

,

GMO

,

hormoni

,

trgovinski sporazum

"Glede sigurnosnih standarda za hranu neće biti ustupaka. Hormoni su zabranjeni, postoji strog režim za genetski modificirane organizme i to neće nestati", rekao je Ignacio Garcia Bercero, glavni europski pregovarač za sporazum sa SAD-om novinarima u Berlinu ovaj tjedan, prenosi EUobserver.

Istaknuo je da se strog europski režim za kontrolu kemikalija također neće mijenjati, jer se "uzajamno priznanje" sigurnosnih standarda primjenjuje samo kada su standardi "kompatibilni".

Napomenuo je da su pregovori s američkim dužnosnicima "profesionalni" i da je prirodno da američke tvrtke žele zaštititi svoje interese. "Postoje neka mišljenja u Njemačkoj da će naše vrijednosti biti ugrožene. To se nipošto neće dogoditi", rekao je.

Neke nevladine organizacije, međutim, u to ne vjeruju.

Pia Eberhardt iz organizacije Corporate Europe Observatory ističe da je nekoliko američkih kongresnika kazalo da neće prihvatiti sporazum ako on ne osigura otvorenija tržišta za američki agrobiznis, uključujući "odbacivanje nekih sigurnosnih standarda za hranu".

Bercero je također odbacio kritike zbog nedovoljne transparentnosti pregovora sa SAD-om.

13.02.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh