« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
NAPOKON

EU odobrila veliku pomoć za imigrante

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak 2,4 milijarde eura pomoći kroz šest godina za zemlje koje se teško nose s velikim priljevom imigranata poput Grčke i Italije

Lampedusa trpi najveći pritisak imigranata
Lampedusa trpi najveći pritisak imigranata (Wikipedia)
Više o

Europska komisija

,

imigranti

,

pomoć

Europska komisija napokon je povukla neki konkretan potez za imigrante - odobrena je pomoć u iznosu od 400 milijuna eura godišnje u šest narednih godina zemljama koje trpe najveću navalu imigranata.

Italija će primiti najveću pomoć - gotovo 500 milijuna eura, a Grčka 473 milijuna. Više od 1550 migranata sa sedam plovila spašeno je u ponedjeljak u moru kod Libije, objavila je talijanska obalne straža koja koordinira pomoć u tom području.

Dok se više stotina spašenih migranata prethodnih dana iskrcalo na jugu Italije, brod 'Phoenix' kojim upravljaju Liječnici bez granica i malteška organizacija Maoas, spasio je dva čamca s 230 osoba.

Humanitarni brod je zatim poveo 125 s trećeg čamca koje je spasio irski brod 'Niamh'. Brod 'Fenice' talijanske mornarice je spasio 77 migranata iz četvrtog čamca, a 'Fiorillo' talijanske obalne straže je spasio 345 osoba s jednog nešto većeg plovila.

Najosjetljiviju operaciju je izvela specijalizirana bespilotna letjelica s 'Phoenixa' koja je otkrila dva prepuna plovila od kojih je jedno vuklo drugo. Pet sati je trajalo spašavanje 775 osoba s ta dva plovila, među kojima je bilo 196 žena i 40 maloljetnika. Nakon spašavanja jedno plovilo je potonulo, a drugo se zapalilo.

Prema posljednjim podacima Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) od sredine prošlog tjedna, oko 224.000 migranata od početka godine preko Sredozemnog mora stiglo u Europu, 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku i više od 2100 ih je smrtno stradalo tijekom putovanja. 

11.08.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh