« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ODGOVOR NA SANKCIJE

EU: Iran nam je prestao isporučivati naftu? Prilagodit ćemo se

Karel De Gucht, povjerenik EU-a za trgovinu, izjavio je da će se EU prilagoditi utjecaju bilo kakve iranske akcije te da Europa ostaje predana zaustavljanju iranskog nuklearnog programa

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

nafta

,

Iran

,

nuklearno oružje

,

Iran sankcije

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht nije zabrinut zbog mogućeg utjecaja iranske odluke o zaustavljanju izvoza nafte u šest europskih zemalja i izjavio je u četvrtak da takva prijetnja neće promijeniti europsko protivljenje iranskom nuklearnom programu, javlja Hina.

Iranska televizijska postaja na engleskom jeziku, Press TV, objavila je u srijedu da je Iran zaustavio izvoz nafte u Nizozemsku, Grčku, Francusku, Portugal, Španjolsku i Italiju - svoje najveće kupce u EU-u - u znak odmazde za zabranu Unije na uvoz iranske sirove nafte koja bi trebala stupiti na snagu u srpnju.

Međutim, iransko ministarstvo za naftu opovrgnulo je to medijsko izvješće. Da Gucht je izjavio da će se EU prilagoditi utjecaju bilo kakve iranske akcije te da Europa ostaje predana zaustavljanju iranskog nuklearnog programa.

"Ako oni (zaustave opskrbu naftom) ranije, mi ćemo se brže prilagoditi i to je ono što ćemo učiniti", kazao je on skupini poslovnih ljudi i novinara u Hong Kongu. Također je rekao da je EU odlučna u tome da izvrši pritisak na Iran kako bi obuzdao svoje nuklearne ambicije.

"Nitko stvarno ne želi da Iran ima nuklearno oružje... Ne smijemo promijeniti naše stajalište zbog prijetnje Irana, to nije način na koji stvari funkcioniraju", dodao je.

16.02.2012. 11:09:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh