« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DODATNE MJERE

EU donijela paket sankcija protiv Irana

Europska unija uvela je sankcije protiv Irana, koje premašuju mjere Ujedinjenih naroda, kako bi privoljela Teheran da se vrati pregovorima o svojem nuklearnom programu

(Shutterstock)
Više o

Europska unija

,

Iran

,

sankcije

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije izglasali su u ponedjeljak u Bruxellesu paket sankcija protiv Irana u području energetike, koje uključuju zabranu investiranja u plinski i naftni sektor, tehničku pomoć ili prijenos tehnologije. Sankcije također uključuju pomorski i zračni teretni promet. Riječ je cijelom popisu mjera koje će stupiti na snagu kada se objave u službenom glasilu EU-a.

Uz te dodatne mjere, Unija je potvrdila sankcije koje su Ujedinjeni narodi izglasali protiv Irana prošli mjesec. "Sankcije su najvažniji instrument za uvjeravanje Irana da se vrati pregovorima o njegovu programu obogaćivanja uranija", izjavio je prije početka sastanka talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Iran tvrdi da razvija svoj nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, a Ujedinjeni narodi traži obustavu programa dok Teheran dokaže da ne pokušava izraditi nuklearnu bombu. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 17:22:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh